De voordelen van cloud computing zijn onmiskenbaar. Toch hebben ook al veel bedrijven zich eraan vertild. Vier tips om teleurstellingen te voorkomen.
De IT-branche doet het wel vaker: nieuwe technologie een lekkere naam geven en vervolgens genezing beloven van alle IT-kwalen waar een bedrijf aan kan lijden. Tegenwoordig wordt die belofte op de schouders gelegd van cloud computing: als alle opslag- en rekencapaciteit wordt overgelaten aan ‘de cloud’, zouden uw servers de deur uitkunnen en van de pc op uw bureau weinig meer overblijven dan een domme doos, verbonden met internet.
In theorie biedt cloud computing dan ook enorme voordelen. De cloud is efficiënter dan u in eigen huis ooit kunt zijn. Dat voorkomt dat rekken vol servers voor niets staan te zoemen, en bespaart niet alleen ‘ijzer’, maar ook stroom. En geld, want u rekent af per gebruik(er).
Zelf een kelder met servers up-to-date houden kost daarentegen altijd mankracht, net als het continu doorvoeren van alle software-updates. Wie zijn werkplekken via cloud computing inricht, heeft daar geen omkijken meer naar. Dat maakt ook flexibel: met een paar muisklikken schakelt u zó een paar werkplekken of een terabyte aan opslag bij, zonder investeringen vooraf en zonder dat hoeft te worden geschoven met wandjes.
Leergeld
De praktijk is natuurlijk weerbarstiger dan de theorie. Volgens recent onderzoek van Compuware hebben grote bedrijven in Europa zelfs al leergeld betaald: 300 Europese chief information officers zeggen al schade te hebben geleden doordat de cloud zijn werk toch niet zo feilloos deed als was beloofd. Met name webwinkels en andere bedrijfskritische applicaties haperden daardoor, wat een gemiddelde tegenvaller opleverde van 608.000 euro. Liefst 57 procent van de ondervraagde IT-managers gaf daarom aan dat ze het nu even rustig aan doen met het overbrengen van systemen naar de cloud, of er zelfs helemaal mee wachten tot ze zeker weten dat alles beter werkt.
Coen Olde Olthof, bij IT-dienstverlener Getronics verantwoordelijk voor nieuwe technologie, wijt dergelijke berichten aan de hype rond de cloud, die – zoals elke hype – met overspannen verwachtingen gepaard gaat. Toch is er volgens hem geen enkele reden om de cloud te mijden. Als u de wolkenhype maar op de juiste plekken weet door te prikken. Vier tips die daarbij kunnen helpen.
#1. Kies wat naar de cloud kan, en wat niet
Het digitale archief of een algemene website is de cloud wel toevertrouwd. Maar een bedrijfskritisch systeem dat het geen minuut mag laten afweten en waar bij calamiteiten meteen hulptroepen bij moeten komen, kunt u beter niet zomaar over de muur gooien. “Nog een voorbeeld: een groot farmaconcern dacht de risico’s rond een nieuw medicijn door te kunnen rekenen in de cloud, via Amazon”, vertelt Olde Olthof. “Dat werd door toezichthouder FDA afgekeurd; je zou maar ergens een paar rekenslagen missen.”
Een vuistregel: elk proces dat gestandaardiseerd is, dat bij de buurman ook draait en dat een flink beslag op computercapaciteit legt, is goed via cloud computing af te wikkelen. De rest (nog) niet, of minstens niet volledig.
#2. Kies de juiste cloud-leverancier
De keuze voor een leverancier hangt vooral af van de service en de garanties die u wilt hebben. Bij Amazon of Google kunt u makkelijk capaciteit en applicaties afnemen, maar als het fout gaat, staat u achteraan in de rij voor hulp. Amazon en Google zijn bovendien niet onfeilbaar, en de schadevergoeding voor de paar uur per jaar dat ze door storing getroffen worden is mager. Met een leverancier dichterbij zijn dan makkelijker afspraken te maken over de dienstverlening.
#3. Pas uw organisatie goed aan
Een gemeenplaats, maar ook voor cloud computing geldt: de voordelen komen ervan pas goed uit de verf, als een organisatie ook goed omspringt met de nieuwe technologie. Getronics levert online werkplekken die je met één klik kunt inrichten. “Maar als het vervolgens 7 dagen duurt voor een nieuwe werknemer zijn laptop krijgt, heb je weinig aan die flexibiliteit”, zegt Olde Olthof. Daar is overigens al iets op bedacht: de Getromaat. “Een automaat waar je een laptop en andere apparatuur uit kunt trekken, net alsof je bij de Febo iets uit de muur trekt.”
#4. Zorg goed voor de kelder
In een enthousiaste bui focussen bedrijven zich al snel op alles wat wel de cloud in kan. Maar ze vergeten vaak wat in ‘de kelder’ nog allemaal draait. “Niet alles gaat van de ene op de andere dag over. Zorg dus dat u een aanspreekpunt houdt voor die systemen en maak nieuwe afspraken met uw leverancier over wat u nog wel en niet van ze afneemt.”
Dit artikel is afkomstig uit MT magazine. Bestel de nieuwste editie online.