In de strijd om de werknemer, doen bedrijven er goed aan meer te investeren in opleidingen en cursussen. De helft van de arbeidskrachten geeft namelijk aan onvoldoende opleidingsmogelijkheden te krijgen. Opvallend hierbij is dat grotere organisaties niet positiever scoren dan het midden- en kleinbedrijf.
Dit blijkt uit onderzoek van Vitae onder 500 werkenden tussen de 25 en 45 jaar. Ook de nieuwe regering ziet de noodzaak van opleiding in. Afgelopen week kwam naar buiten dat werknemers een studievoucher krijgen voor om- en bijscholing.
De leergierigheid blijkt uit het feit dat vrijwel alle werkenden precies weten waar hun ontwikkelpunten liggen. Verder ziet maar liefst zeventig procent het werk vooral als een leerproces. De zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling is zelfs de voornaamste drijfveer om van baan te veranderen, aldus de ondervraagden.
Ontevredenheid
Opvallend is dat de ontevredenheid over het aanbod aan opleidingen even groot is onder het midden- en kleinbedrijf, als onder bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dit percentage ligt voor beide groepen op ongeveer zestig procent. Een positieve correlatie is zichtbaar tussen het salaris en het opleidingsaanbod.
Driekwart van de mensen met een bruto jaarsalaris boven de 40.000 euro zegt dat zij voldoende opleidingskansen krijgt. Bij een salaris net boven modaal ligt dit percentage op iets minder dan zestig procent. De helft van de werkenden met een salaris van minder dan 20.000 euro vindt daarentegen dat hen nauwelijks mogelijkheden voor opleidingen en cursussen wordt geboden.
(Meer informatie bij Financieel-management)