De Limburgse omroep L1 wil geen relaties of intieme vriendschappen tussen medewerkers op dezelfde afdeling.
Relaties of intieme vriendschappen tussen medewerkers op dezelfde afdeling zijn voortaan taboe bij L1, de provinciale omroep in Limburg, zo valt te lezen op Villamedia.
Volgens het bericht moeten verliefde collega’s zelf de keuze maken wie van hen vertrekt. Villamedia citeert hiermee uit de interne richtlijn '(Affectieve) relaties op het werk', die onder het personeel is verspreid. 'Een relatie hoeft niet altijd een probleem te vormen, zolang ze maar niet storend is op het werk', aldus de regeling. 'Voorbeelden hiervan zijn aan te wijzen binnen L1.'
Maarten van den Berg, jurist bij de journalistenvakbond NVJ, vraagt zich af wat er gebeurt wanneer een werknemer de sanctie naast zich neerlegt en vervolgens wordt ontslagen. 'Uit een eerdere uitspraak valt af te leiden dat de rechter zal kijken naar de belangenafweging die een werkgever heeft gemaakt. Bovendien moet het functioneren van de ontslagen medewerker echt in het geding zijn. Op basis daarvan zal de rechter bepalen of de medewerker geld meekrijgt. Veel zal ook afhangen van de vraag hoe consequent L1 deze regeling gaat toepassen. Doet ze dat niet, dan staat een ontslagen medewerker een stuk sterker voor de rechter.'
Gedragscode
L1 staat niet alleen in haar keuze om regels op te stellen voor liefdesrelaties op de werkvloer. Steeds meer bedrijven gaan hiertoe over. In 2008 hanteerde een vijfde van de Nederlandse bedrijven zo'n code om relaties op het werk in goede banen te leiden, zo meldde KPMG Integriteit bij monde van Muel Kaptein. "Regelgeving omtrent liefde op de werkvloer is echt iets van deze tijd," aldus Kaptein. Zeven jaar geleden was er volgens hem nog geen enkel bedrijf met regels voor liefdesrelaties op het werk, maar anno 2008 is dat zo'n 20 procent.
Een gedragscode moet voorkomen dat een liefdesrelatie negatieve gevolgen krijgt voor de werkgever. Werknemers moeten een relatie met een collega snel melden, zodat eventueel passende maatregelen getroffen kunnen worden. "Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een van de twee wordt overgeplaatst naar een andere afdeling. Bovendien staat de werkgever met zo'n code sterker als de relatie de werksfeer zodanig heeft verpest dat de rechter eraan te pas moet komen," aldus Kaptein.
Volgens Kaptein is de gedragscode in de Verenigde Staten al bij zeker een kwart van de grotere ondernemingen in gebruik. Werknemers daar moeten in hun contract beloven een relatie te melden en dat de werkgever niet aansprakelijk is als de relatie op de klippen loopt. Ook wordt vastgelegd dat een relatie geen negatieve invloed mag hebben op het werk. Kaptein erkent dat de situatie gecompliceerder is als het een geheime relatie betreft tussen collega's die thuis een partner hebben of tussen een leidinggevende en een ondergeschikte.
Vurige kantoorliefde
MT schreef al eerder over 'de geheimen van het trappenhuis'. In dat artikel bleek dat naar schatting bijna 60 procent van de managers een relatie op de werkvloer heeft (gehad). In hetzelfde verhaal staat dat een bedrijf wettelijk gezien geen recht heeft om relaties op de werkvloer te verbieden. Linda IJdema, werkzaam bij advocatenkantoor Kennedy van der Laan, onderzocht in haar scriptie ‘Liefde is… toegestaan op de werkplek?’’ hoever bedrijven mogen gaan in het ontslaan of overplaatsen van amoureuze werknemers. Zij bespreekt zeventien uitspraken van het kantongerecht die hierover gingen. Samengevat stelt zij dat de werkgever zich niet mag bemoeien met relaties tussen collega’s. Dat mag pas als de relatie een goede uitvoering van het werk in de weg staat of als het bedrijfsbelang geschaad dreigt te worden. Volgens de rechters mag zelfs van een bedrijf verlangd worden dat deze de organisatie beperkt aanpast, als dat de problemen oplost. Liefde op het werk kan dus enorm ingrijpen in een bedrijf.