U verdient teveel. Daarom moet u nog meer salaris afdragen aan de overheid, tot wel 65%. Niet mee eens? Kies dan vandaag niet voor deze partijen.
MT biedt een overzicht van alle voor managers relevante onderwerpen van de verkiezingen. Bekijk welke partijen het eens of oneens zijn met de 8 voor u meest interessante thema's in het verkiezingsoverzicht voor managers 2010. Hieronder leest u per partij het standpunt ten aanzien van het verhogen van het belastingtarief voor veelverdieners.
Partijen die vinden dat er geen hogere belasting voor veelverdieners moeten komen, stellen dat:
CDA: vestigingsklimaat aantasten
Mensen met een hoog inkomen leveren op dit moment 52 procent van hun salaris in. Dat betekent dat de sterkste schouders al de zwaarste lasten dragen. Een nog hoger tarief zou het vestigingsklimaat van Nederland aantasten en gaat ten koste van de werkgelegenheid.
VVD: vooral symbolisch
Nederland behoort met een belastingtarief van 52 procent tot de top 3 in de wereld. Goede prestaties moeten niet nog meer worden wegbelast. Een verdere verhoging van het toptarief is vooral een symbolische maatregel, die krachtig lijkt maar weinig oplevert. Daarom zijn we ertegen.
PVV: belastingen omlaag
Werken moet lonen. De belastingen voor belastingen voor burgers en een groot deel van de MKB’ers moet omlaag. Zo wordt het belastingtarief in de tweede schijf met 2 procentpunt verlaagd, ook voor AOW’ers. Mensen met een modaal inkomen gaan er dan 300 euro op vooruit.
D66: meer werken stimuleren
Prestatie en inzet moeten worden beloond en gestimuleerd. Het verhogen van het toptarief van 52 procent levert relatief weinig op, maar zorgt ervoor dat mensen minder gaan werken. Iets wat we niet willen. Bovendien heeft Nederland de hoogste belastingtarieven van Europa en zijn de inkomensverschillen bijna nergens zo klein als hier.
Partijen die het oneens zijn met de stelling dat er geen hogere belasting voor veelverdieners moet komen, stellen dat:
PvdA: beroep op solidariteit
In tijden van crisis moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en moet er een beroep worden gedaan op de solidariteit van mensen met de hoogste inkomens. Daar past een belastingtarief bij voor mensen met een belastbaar inkomen boven de 150.000 euro.
SP: toptarief van 65 procent
Er moet een nieuw toptarief komen van 65 procent. Deze gaat gelden voor een belastbaar inkomen vanaf 150.000 euro.
Groenlinks: extra tarief van 60 procent
De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen bij het gezond maken van de overheidsfinanciën. Daarom moet er voor veelverdieners met inkomens boven de 150.000 euro een extra belastingtarief komen van 60 procent.
ChristenUnie: sterkste schouders zwaarste lasten
De belastingheffing op inkomen moet plaatsvinden naar draagkracht, zonder dat dit te zeer ten koste gaan van het principe dat arbeid moet lonen. Het is rechtvaardig dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Zeker in crisistijd, als er een grotere bijdrage wordt gevraagd van burgers, is het logisch dat hogere inkomens iets meer bijdragen.
- Bekijk alle voor u relevante stellingen in het verkiezingsoverzicht voor managers 2010. Uitgebreide informatie over de verschillende thema's vindt u hier:
- De lastendruk
- De koopzondag
- Het ontslagrecht
- Arbeidsmigratie
- AOW-leeftijd
- Beloningen van bestuurders
- Topsalarissen
- Kinderopvang