Werkgevers moeten medewerkers onbelast tot 28 eurocent kunnen vergoeden voor hun zakelijke kilometers. Op dit moment is dat maximaal 18 eurocent per kilometer.
Vakcentrale FNV eist dit van het kabinet.
Door de gestegen benzineprijzen zijn werknemers meer kwijt voor autoritjes die zij voor hun baas maken. Volgens de FNV moet het personeel daarvoor compensatie krijgen. Eerder bepleitte de vakcentrale al een tegemoetkoming voor thuiszorgmedewerkers die met hun eigen auto naar hun cliënten rijden.
Een meerderheid in de Tweede Kamer stuurde al eerder aan op een verhoging van de kilometervergoeding voor zakelijk verkeer. De Kamer heeft het kabinet opgeroepen de onbelaste vergoeding naar 19 eurocent per kilometer op te hogen. Volgende week besluit het kabinet hierover.
Met een wens van 28 eurocent zit de FNV daar dus ver boven. Toch staat de vakcentrale niet alleen. Zo wil de ANWB gezien de gestegen olieprijzen minimaal 21 of 22 cent.
Naast verhoging van de fiscaal aftrekbare reiskostenvergoeding wil de FNV dat dit tarief wordt gekoppeld aan de benzineprijs. Als brandstof dan duurder wordt, mogen werkgevers automatisch een hogere onbelaste vergoeding geven. De vakcentrale wil verder een jaarlijkse prijsindexatie voor de reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer. (PWnet/ANP)