Femtogrid Energy Solutions, opgericht in 2010, scoorde hoog in de MKB Innovatie top 100 met zijn Femtogrid Solar System. Door een parallelle schakeling leveren zijn zonnestroominstallaties tussen de 7 procent en 30 procent meer energie.
Tom Engberts zet met Femtogrid het ‘Femtogrid Solar System’ in de markt, met als belangrijk selling point de ‘power optimizer’. Ontwikkeld door geestelijk vader Rob Schaacke, is een slim zwart elektronicakastje dat de stroom optimaliseert. Achter elk zonnepaneel wordt zo’n kastje gemonteerd. Door de parallelle schakeling kunnen zonnestroominstallaties uitgerust met dit kastje tussen de 7 procent en 30 procent meer energie opwekken. Onlangs heeft Femtogrid een financiële injectie van 750.000 euro gekregen via de SBIR-IPZ 2011 (Small Business Innovation Research regeling – Innovatie programma Zonnestroom). De regeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is bedoeld om de zonne-energiesector in Nederland te versterken.
Een mooie opsteker, dat bedrag?
Engbers: “Ja, daar zijn we erg blij mee. Dit bedrag stond ook zo in onze aanvraag. Het is precies hetgeen we nodig hebben om onze power optimizer verder door te ontwikkelen. Dit is nodig omdat hij nu nog te groot (A4-formaat) en te duur is. Uiteindelijk moet de power optimizer zo groot worden als een A5-formaat. Over 2 jaar moet hij volledig geïntegreerd zijn in een zonnepaneel.”
Wat is nu eigenlijk de USP van de ‘power optimizer’?
Engbers: “Met de optimizer voorkom je dat schaduw en een module ‘mismatch’ negatieve invloed hebben op de prestatie van een zonnestroominstallatie. Het zorgt voor een verbeterde efficiency van de module en de stroming van de energie. Hierdoor verhoog je het vermogen van de zonnepanelen tot wel 30 procent. Voordeel is ook dat de terugverdientijd met minstens 1 jaar afneemt, wat de aantrekkelijkheid van zonnestroominstallaties verder vergroot”.
Met wie werken jullie samen om het door te ontwikkelen?
Engbers: “Met een aantal partijen allemaal afkomstig uit Nederland werken we daaraan. De chips willen we door Anagear, een Nederlands ASIC design bureau, laten ontwikkelen. Voor de doorontwikkeling van het kastje achter het zonnepaneel, de kabels en de connectoren werken we samen met partijen als Eldra, Solland Solar Cells en Solar Modules NL. De doorontwikkeling van de elektronica doen we in eigen beheer en in samenwerking met Betronic Solutions.”
Wie zijn jullie klanten?
Engbers: “We richten ons in eerste instantie op de zogenaamde ‘system integrators’, partijen die een complete zonnestroominstallatie geïnstalleerd en wel aan de eindgebruiker verkopen. In tweede instantie richten we ons op de module fabrikanten. Beiden zullen vooral geïnteresseerd zijn vanwege het innovatieve vermogen van ons product en de potentiële extra energieproductie per verkochte installatie.”
Wat zijn jullie doelstellingen voor de komende jaren?
Engbers: “De doelstelling voor 2011 is 1 MW. In 2015 willen we dit verhoogd hebben tot meer dan 50 MW. Dit brengt het totaal geïnstalleerd vermogen in 2015 op ongeveer 150 MW. In 2015 verwachten we een omzet van meer dan 25 miljoen euro te hebben met een substantiële winst van enkele miljoenen euro’s. Daar zijn we heel open over. Om de doelstellingen te bereiken werken we nu samen met verschillende partners in Nederland waaronder Energieker, SolarTotal, GE4ALL, Greenfocus en donQi (Urban windmill). Dit breiden we snel uit naar België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland.
Hoe kijk je in het algemeen tegen de zonne-energiesector aan?
“Ik ben een optimist, geloof dat een glas halfvol is in plaats van halfleeg. Het is een innovatieve sector die op zijn eigen benen kan staan. Mijns inziens draagt een subsidieregeling (SDE of SDE+) weinig bij. Het is echt een maatschappelijke vraag hoe we op een structurele manier duurzamer en groener kunnen worden. Saldering is absoluut nodig en het moet voor de consument financieel behapbaar worden. Dat gebeurt zodra de prijzen gaan dalen. Ik verwacht binnen afzienbare tijd ‘grid parity’. In Zuid-Italië is het al zover”.
Meer over duurzame energie op energiebusiness.nl