Wie Hoogleraar aan de universiteit van New York(56), meermalen getipt als winnaar van de Nobelprijs en door Time in 2001 genoemd als een van de 25 invloedrijkste Amerikanen.
Tags Endogene groei, kenniseconomie.
Bekend van de quote ‘A crisis is a terrible thing to waste’. Daarnaast een van de grondleggers van de New Growth Theory, die economische groei niet beschouwt als een resultante van kapitaal en arbeid, maar van ideeën en technologische vooruitgang. Het verschil volgens hem: mensen kunnen schaarse middelen maar beperkt gebruiken, ideeën kunnen juist onbeperkt en door heel veel mensen tegelijk worden gebruikt. Economie is daarmee geen kwestie van verdeling van schaarste, maar van ideegebruik. De laatste jaren maakt Romer zich sterk voor de oprichting van zogeheten ‘Charter Cities’ in ontwikkelingslanden, nieuwe steden die met betere (lees: westerse) regels voor snelle groei moeten zorgen. Met Hongkong als schoolvoorbeeld.
Theorie Vooral slechte regels en instituties zouden de groei in ontwikkelingslanden remmen. Charter Cities kunnen er dan voor zorgen dat mensen trekken naar de meest dynamische steden en daar zorgen voor nog weer meer dynamiek. Als sterke instituties, zowel in de markt als in de wetenschap, goed samenwerken, zoals in de Verenigde Staten gebeurt, kan iedereen profiteren. Dat sluit ook aan bij zijn New Growth Theory, die stelt dat slechts de helft van de verschillen in BNP verklaard kan worden door traditionele input als kapitaal en arbeid, en dat ideeën de andere helft verklaren. En dan ‘ideeën’ in de breedste zin des woords: niet alleen nieuwe technologie, maar ook goede regels, cultuur en wetgeving. Zoals Romer zelf zegt: “Iedere generatie denkt dat de economische groei stopt door de beperkte voorraad beschikbare middelen. Maar iedere generatie onderschat ook de potentie van nieuwe ideeën. We slagen er maar niet in om in te zien hoeveel ideeën er zijn die nog niet zijn ontdekt. De mogelijkheden ervan tellen niet op. Ze vermenigvuldigen.”
Quote “Groei ontstaat door betere recepten te maken, niet door meer te koken.”
> Dit artikel is afkomstig uit MT Magazine. Klik hier om het magazine online te bestellen.