Wilt u de economie redden? Ga dan ontbijten. Want doordat miljoenen Nederlanders hun ontbijt overslaan lijdt de Nederlandse economie jaarlijks drie miljard euro aan productiviteitsverlies.
U kunt dus de economie stimuleren door in het vervolg de dag te beginnen met een belegde boterham en een glaasje melk. Of helpt u de economie enkel door de producten van de onderzoekende partij te nuttigen? Het onderzoek is namelijk uitgevoerd in opdracht van GoedeMorgen! drinkontbijt.
Reddingsoperaties
Volgens Anita Peerdeman-Janssen, marketing manager van GoedeMorgen! tonen deze cijfers aan dat de reddingsoperatie van minister Wouter Bos niet nodig is. "De ingewikkelde reddingsoperaties van minister Bos blijven indrukwekkend, maar we zien nu dat met hele eenvoudige ingrepen ook nog veel te winnen valt. Ontbijten kost weinig, maar levert miljarden op."
Berekening
Meer dan een kwart van alle Nederlanders gaat zonder ontbijt de deur uit, bleek uit eerder onderzoek van Motivaction. Het productiviteitsverlies door het overslaan van deze vroege maaltijd is vijftien procent, wat gemiddeld genomen neerkomt op 40,07 per dag per werknemer. Goed en wel doorgerekend komt dat neer op een productiviteitsverlies van drie miljard euro per jaar. Dat staat gelijk aan meer dan elf miljoen werkdagen. Met een simpel ontbijtje valt dus een hoop winst te halen.
Ontbijtcultuur
Maar waarom zou het met een lege maag beginnen van de werkdag slecht zijn voor de productiviteit? Volgens Sander van Eekelen, psychofysioloog, zijn niet-ontbijters minder scherp en maken daardoor meer fouten op hun werk. "Hun werktempo is lager en ze werken door humeurigheid vaker slecht samen. Het is voor werkgevers dus lonend om een bewuste ontbijtcultuur te kweken binnen de organisatie."
Te laag
"Het bedrag van drie miljard euro is nog aan de lage kant", zegt Van Eekelen. "De berekening gaat uit van één dag per week waarop niet ontbeten wordt door een kwart van werkend Nederland. Maar dit zou ook twee of drie dagen kunnen zijn en dan kom je uit op een veelvoud van drie miljard euro." Daarnaast vindt Van Eekelen de vijftien procent productiviteitsverlies door niet te ontbijten ook een conservatief cijfer. "Ook zijn er geen ramingen opgenomen voor de waarde van gemiste kansen, zoals ideeën die niet worden bedacht of bedrijven die niet worden opgestart. In werkelijkheid kan de invloed van niet-ontbijten dus nog vele malen hoger zijn."