Coveys '7 eigenschappen' is het beste managementboek aller tijden, blijkt uit de MT-verkiezing. Waarom wordt zijn boek nog steeds gekocht, gelezen en hérlezen?
Ter ere van het dertigjarig bestaan van MT, hielden we een verkiezing van het beste management boek ooit. De uiteindelijke top 5 van de verkiezing op mt.nl/hetbestemanagementboek:
1. Stephen R. Covey De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
2. Remco Claassen & Mayta Braun Ik
3. Han Bekkers & Herman Wijffels De druppel en de oceaan
4. Alexander Loudon Verbeter je sales
5. Herman Hoving & Rik Plantinga De 7 wetten voor innovatie
Nederlandse komaf
Liefst 2.600 keer werd er gestemd op de website. Opvallend – naast Coveys heerschappij – is de grote hoeveelheid stemmen op een aantal boeken van Nederlandse komaf; boeken waarvan we op de redactie niet wisten dat ze zo veel gelezen werden. Van tevoren hadden we bijvoorbeeld niet verwacht dat ‘Ik' van Remco Claassen en Mayta Braun veel meer stemmen zou krijgen dan Good to great van Jim Collins. Het zou (maar dat kunnen we niet bewijzen) een georganiseerde ‘rally' kunnen zijn van de auteurs/ uitgeverij/ fans van het boek, zoals vaker gebeurt met webverkiezingen. (Wat niet wegneemt dat het voortreffelijke boeken zijn…)
Sympathiek en nederig
Hoe dan ook, Covey wist iedere concurrentie van zich af te houden. Wat is toch het geheim van zijn Zeven eigenschappen, uitgegeven in 1989 en inmiddels 18 miljoen keer over de toonbank gegaan? Coveys boodschappen, betogen en boeken zijn simpel. Misschien simpel, maar niet gemakkelijk, zegt hij er zelf over. In het persoonlijke contact valt op hoe sympathiek en nederig deze gerenommeerde bestsellerauteur zich opstelt. Time Magazine noemde Covey een van de 25 invloedrijkste Amerikanen. Hij is een van de meest gevraagde managementspreker van dit moment en coach van diverse voormalige Amerikaanse presidenten. Toch bedankt hij elke gesprekspartner voor de tijd en moeite en lijkt het oprecht nog steeds bijzonder te vinden als iemand in hem of zijn werk geïnteresseerd is.
30 jaar ervaring
Ben Tiggelaar, een van de weinige Nederlandse managementgoeroes en zelf bestsellerauteur: "Covey is pas op latere leeftijd (hij was toen 56, red.) doorgebroken. Zijn werk en gedachtegoed zijn doorleefd en doordacht. Hij had al 30 jaar ervaring als docent en trainer in het bedrijfsleven. Hij heeft zijn verhalen door de jaren heen zeker een paar duizend keer op publiek getest."
Een mormoon
De kracht van Covey zit in het solide en duidelijke model van de zeven principes zoals pro-activiteit en doelgerichtheid, stelt Tiggelaar. Daarnaast speelt zijn geloof een grote rol bij het succes. "Het is een mormoon met een duidelijke missie en dat lees je tussen de regels door ook wel in zijn boek. Net als bij veel christenen geldt ook hier dat deze man graag verschil wil maken en mensen wil helpen. Daarom staat hij zelfs op 77-jarige leeftijd nog op het podium. Hij doet zijn talloze optredens niet om zieltjes te winnen of om te domineren, maar om mensen te laten delen in zijn inzichten. Hij wil dienen, niet overheersen. Het is een authentieke man."
Manager als mens
Volgens Annemie Michels, uitgever bij Business Contact, was het werk van Covey vernieuwend en baanbrekend. "Hij was een van de eersten die over de manager als mens begon te schrijven. Dat was tot die tijd not done. Tot zijn eerste boek ging het bij management om processen, systemen en technieken. Hij beschreef destijds heel goed de overgang van het industriële tijdperk naar de diensteneconomie waar het er vooral om gaat wie jij zelf bent en wat je kunt", zegt zij. In tegenstelling tot veel andere zelfhulpboeken, gaat het werk van Covey bovendien niet alleen over het zelf of het individu, maar ook over de ander en over effectieve samenwerking in teams of organisaties. Daarmee is zijn werk rijk en compleet. Het onderscheidt zich van talloze andere zelfhulpboeken die vaak maar een aspect belichten.
Tijdloos
Michels is na al die jaren nog steeds fan en heeft De zeven eigenschappen al meerdere keren gelezen. Het verveelt nooit. "Ik ontdek er steeds nieuwe dingen in afhankelijk van waar ik zelf op dat moment in mijn werk of thuis mee bezig ben. Dat kan de samenwerking met anderen zijn of een principe als pro-activiteit. Het boek is tijdloos omdat je de rest van je leven bezig bent het gevecht met jezelf of de principes te voeren."
Het volledige artikel over het geheim van Covey, geschreven door Dominique Haijtema, verschijnt vrijdag in de volgende editie van MT (nr. 15). U kunt het hier al lezen in onze digitale uitgave. Op mt.nl/hetbestemanagementboek vindt u de volledige uitslag van de webverkiezing. Tien stemmers worden uitgeloot, aan hen wordt een pakket van 5 kilo managementboeken toegestuurd.
Op 13 oktober spreekt Covey samen met zijn zoon Stephen junior in Utrecht op het congres Father and Son Live. Meer informatie op www.covey2009.nl/mt
Binnenkort verschijnt bij Business Contact een nieuwe vertaling van Coveys bestseller. De titel van het boek is veranderd in De zeven eigenschappen – voor succes in je leven.