Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: let niet op de zwakheden van uw medewerkers, maar liever op hun sterke kanten. Zo zou je in een notendop de belangrijkste boodschap kunnen samenvatten van de 44-jarige Marcus Buckingham, nog steeds snelrijzende ster in het goeroecircuit.
De Brit Buckingham, die alweer jaren in Amerika woont, verwierf in 1999 voor het eerst bekendheid met zijn boek 'First, Break All the Rules: What the World's Greatest Managers Do Differently (1999)'. Daarin betoogt hij, op basis van onderzoek door Gallup onder 88.000 managers, dat regels in de weg staan van positieve kenmerken die prestaties stimuleren, zoals originaliteit.
Er zouden nog zes bestsellers volgen, waaronder het dit jaar verschenen 'Stand Out', een boek dat vergezeld ging van een persoonlijk assessment, de StrenghtsFinder, om lezers te helpen hun eigen kwaliteiten te ontdekken.
GOEROE VAN DE WEEK
Managamentgoeroes te over. MT presenteert elke week een goeroe die er echt toe doet.
Deze editie: Marcus Buckingham
Stotteraar
Voor Buckingham zelf leidde dat zoeken naar kwaliteiten overigens tot een opmerkelijke carrièrestap. Hij is nu een veelgevraagd spreker, maar was in zijn jeugd een ernstige stotteraar, een handicap die hij overwon door voor een grote groep te gaan staan. Dat tekent ook zijn denken over strengths: het gaat niet om waar je goed in bent, of juist niet, maar ook om wat je goed doet voelen. En Buckingham vond het blijkbaar zo fijn om voor een grote groep te staan, dat hij zijn stotter daarbij voor lief nam. En niet ten onrechte: want met zijn lezingen, nu te boeken voor zo’n 50 duizend euro per stuk, verdient hij momenteel een aardige boterham.
Inefficiënt gebruik
Een kracht is volgens Buckingham dan ook geen eigenschap, maar een activiteit die energie geeft en iemand sterker doet voelen. Volgens de managementgoeroe is de focus op zwakke punten al in ons vroegste onderwijs ingebakken. Op een rapport met allemaal achten en één onvoldoende gaat de meeste aandacht altijd uit naar de onvoldoende: daar moet aan gewerkt worden. Dat blijft zo in het werkzame leven. Maar dat is een inefficiënt gebruik van het menselijk kapitaal, aldus Buckingham, die politicologie en sociale wetenschappen in het Britse Cambridge studeerde waarna hij jarenlang onderzoek deed naar leiderschapmanagement en loopbaanmanagement voor onderzoeksbureau Gallup, voor hij als onafhankelijk consultant, trainer en spreker aan de slag ging. ‘Door te focussen op de gebieden waar het beter kan, maak je het probleem vaak groter dan het hoeft te zijn.’
Buckingham pleit er daarom voor dat managers zich richten op individuele talenten, minder op command and control: medewerkers moeten vooral doen waar ze goed in zijn, en managers moeten hen daarin ondersteunen. ‘Ik heb de code van wat goed management gekraakt’, zo laat Buckingham in een interview naar aanleiding van dit boek weten. ‘Die boodschap wil ik verder uitdragen’.