Stress doet de productiviteit toenemen. Maar dan moet het wel simpel en geestdodend werk zijn, aldus de Harvard Business School.
Aangenomen wordt dat productiviteit afneemt zodra mensen onder grote druk staan. Maar dat gaat niet altijd op. De relatie tussen stress en productiviteit volgt een Bell-curve, de zogenaamde Wet van Yerkes-Dodson, zo melden onderzoekers verbonden aan de Harvard Business School.
Er is dus een verband: moeilijke (re) en complexe (re) taken zorgt een hoger stressniveau en – in dit geval – voor minder productiviteit. Zodra de taken simpel, repetitief en geestdodend zijn, zwerk simpel, kan stress zorgen voor een hogere productiviteit en een betere focus. Zonder stress zou er simpelweg te weinig uitdaging inzitten om – voor een bepaalde datum – het werk af te leveren.
Stressniveau
Uit het onderzoek, onder 2.000 Amerikanen, uitgewogen op leeftijd, opleidingsniveau en arbeidspositie, blijkt dat een gemiddeld stressniveau van '13' op een schaal van 0 tot 40 'gezond' is en de productiviteit verhoogt. Lager of hoger dan dit gemiddelde, vermindert het productiviteitsniveau.
Leeftijd
Leeftijd speelt ook een rol. Hoe ouder, hoe lager het stressniveau. Volgens de onderzoekers zijn mensen met meer werkervaring hun stressniveau beter reguleren. Ook hogere inkomens en mensen met een hoger opleidingsniveau ervaren minder stress. Ook zijn mannen minder stressgevoeliger dan vrouwen.
Foto boven: Flickr.com