Sinds het uitbreken van de crisis is er veel te doen (geweest) om de beloningen van bestuurders. Maar is dit een zaak van de politiek of van de bedrijven zelf?
De partijen die een mogelijke wetgeving willen opstellen voor de bonuscultuur zeggen hierover:
CDA: wet Claw Back
Wanneer een bonus blijkt te zijn betaald op grond van onjuiste financiële informatie, moet het worden terugbetaald. Daartoe wordt een regeling in de wet opgenomen, de zogenoemde Claw Back. Daarnaast biedt de Code Banken goede aanknopingspunten voor een verantwoord beloningsbeleid in de bankensector. Verder past bij eventueel toekomstige overheidssteun aan bedrijven geen uitbetaling van bonussen.
PvdA: speciale wetgeving mogelijk
Er moet een einde komen aan de extreme bonuscultuur bij financiële instellingen. De code banken wordt strikt gehandhaafd. Als banken zich daar niet aan houden – vooral wat het bonusbeleid betreft – dan komt er speciale wetgeving.
SP: inperken en afschaffen
Binnen bedrijven wordt de groeiende tweedeling in inkomens aangepakt door alle werknemers onder de CAO te brengen, zodat er een koppeling ontstaat tussen de hoogste en de laagste inkomens. Bij de overheid(sbedrijven) en banken die staatsteun ontvangen, worden geen bonussen uitgedeeld. Bij andere bedrijven worden de bonussen de komende vier beperkt en daarna helemaal afgeschaft.
De partijen die geen wetgeving willen opstellen voor de bonuscultuur zeggen hierover:
VVD: beperk ‘verkeerde’ beloning
Hoge beloningen in de financiële sector moeten gebaseerd zijn op goede prestaties. Beloningen waar een verkeerde werking vanuit gaat, moeten worden beperkt. Hoge inkomens in de publieke sector mogen nooit hoger zijn dan vergelijkvare functies in de marktsector.
PVV: stringent beloningsbeleid
Er moet een stringent beloningsbeleid komen voor de (semi-) publieke sector, staatsondernemingen en financiële instellingen met staatssteun. Voor hen geldt de Balkenendenorm als maximumsalaris en de bonuscultuur moet verdwijnen.
GroenLinks: belangen van vennootschap
De beloning van bestuurders moet worden afgemeten aan de lange termijnprestaties. Alle belangen van de vennootschap moeten worden betrokken bij het vaststellen van de beloning.
ChristenUnie: opnemen in financieel jaarverslag
De bonussen moeten aan banden worden gelegd. Bedrijven moeten transparant zijn over hun beloningsgebouw en hierover verslag doen in hun financieel jaarverslag. Prikkels die leiden tot korte termijn winstbejag moeten in evenwicht worden getrokken met prikkels die loyaliteit en verantwoord ondernemerschap belonen. Beloning van de commissarissen moet onder de mediaan van het bedrijfsgemiddelde zijn en daardoor trendvolgend binnen het bedrijf, in plaats van trendzettend.
D66: geen bonus bij falen
Bij variabele beloning moet duidelijk zijn aan welke prestatie de beloning is gekoppeld, liefst bezien op de lange termijn. Een bonus is geen vanzelfsprekendheid en moet een werkelijke afspiegeling van het risico zijn, bij falen is er geen bonus. De Raad van Commissarissen moet ervoor zorgen dat geen verkeerde prikkels uitgaan van het beloningsbeleid en dat er niet wordt aangezet tot het nemen van excessieve risico’s.
- Bekijk alle voor u relevante stellingen in het verkiezingsoverzicht voor managers 2010. Uitgebreide informatie over de verschillende thema's vindt u hier:
Lees ook het boek "Banken, Bubbels en Bonussen"