Duco Sickinghe, de Nederlandse ceo van kabelbedrijf Telenet, is in België gekozen tot manager van het jaar. Na vier keer genomineerd te zijn, waarbij de prijs aan zijn neus voorbij ging, is het de vijfde keer wel raak.
Sickinghe, die tien jaar bij Telenet aan het roer staat, wordt in België gezien als een verkoper pur sang, die dicht bij de klant staat. Het vak kreeg hij met de paplepel ingegoten, zijn vader Feijo was directeur van Stork.
Onder Sickinghe's leiding zag Telenet de omzet ongeveer vertienvoudigen tot bijna 1,4 miljard euro. Ook de winstgevendheid verbeterde. Het bedrijf heeft een operationele winstmarge van meer dan 50 procent. "Zowel qua omzetgroei als marge-evolutie hebben ze het zeer goed gedaan. Telenet is een beetje een referentie in het Europese kabellandschap, een voorbeeld waarnaar gekeken wordt", aldus analist Nico Melsens van KBC Securities.
Toegankelijk
Sickinghe wordt in België geroemd omdat hij zo'n betrokken manager is. Zijn inzet is: als een klant een vraag of klacht heeft, kan hij mij altijd mailen. "Ook al is maar 0,5 procent van de factuur fout, iedereen moet 100 procent uitleg krijgen", luidt het. Sickinghe gaat er prat op een luisterend oor te zijn voor klant en voor medewerker.
Dat werpt nu zijn vruchten af. De prijs – een initatief van het Vlaamse blad Trends en de Vlaamse Management Associatie – werd toegekend door zowel lezers als een jury. Ook elders zijn zijn kwaliteiten opgepikt. In 2010 viel zijn naam als opvolger van Ad Scheepbouwer bij telecomconcern KPN.
Bekroning
Voordat Sickinghe bij Telenet kwam, werkte hij onder meer bij computerproducent HP en uitgever Wolters Kluwer. Hij is jurist en heeft een MBA gedaan aan Columbia University in New York. De Nederlander kwam in de zomer van 2001 aan het roer te staan bij Telenet. Het bedrijf, opgericht in 1994 op initiatief van de Vlaamse overheid, beslaat met zijn netwerk 61 procent van België, waaronder Antwerpen, Gent en een deel van Brussel. Het bedrijf levert onder meer triple-play diensten, pakketten met televisie, internet en telefonie in een. Het is ook actief op de markt voor mobiele telefonie.
Tegen Trends zei Sickinghe de prijs te zien als bekroning van het succes van het bedrijf de afgelopen 15 jaar. “Door deze trofee zal iedereen nog meer kijken of ik goed op de spullen let. In die zin kun je het als een aanmoedigingsprijs zien: ‘Duco heeft het goed gedaan, maar nu moet hij zich echt bewijzen’. Dat impliceert dat we alles wat we doen voor de klant nog beter moeten doen.”
Gevraagd of hij nog tien jaar blijft, speculeerde de topman op verkoop van de aandelen door de Amerikaanse grootaandeelhouder Liberty Global. “Als er ineens een groep komt die Telenet overkoopt van Liberty en zegt dat ik niet meer de juiste man ben om het bedrijf te leiden… Dat kan altijd.”
Lees ook:
- Jumbo's Frits van Eerd beste bestuurder van 2011
- De 10 beste bestuurders van Nederland
- Steve Jobs man van het jaar