De angst voor het Chinese Huawei berust vooral op 'indianenverhalen', toch moet er veel meer geld naar cyber-defensie.
Dat zegt Hendrik Rood, telecomdeskundige bij Stratix Consulting, na de commotie rondom de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Volgens een rapport van de U.S. House of Representatives Intelligence Committee zouden de twee bedrijven te zeer gelieerd zijn aan de Chinese staat en daardoor een gevaar zijn voor de Amerikaanse veiligheid, als er zaken met ze gedaan wordt. De twee leveranciers van netwerkapparatuur zouden met hun producten de Amerikanen kunnen bespioneren, aldus het rapport.
Kamervragen
Ook in Nederland is na het Amerikaanse rapport ophef over de twee bedrijven ontstaan. In ieder geval de wonderlijke combinatie van VVD, SP en PvdA willen het Kabinet ondervragen over de relatie die bijvoorbeeld KPN (via Telfort) al jarenlang onderhoudt met Huawei en ZTE, schrijft het FD.
Glasvezel
Het is niet de eerste keer dat Huawei onder vuur ligt. De ceo, Ren Zhengfei, heeft een militair verleden. En Australië weigerde het bedrijf eerder dit jaar om onduidelijke redenen bij de aanleg van een glasvezelnetwerk.
Spookverhalen
'Spookverhalen', oordeelt Rood (foto) over die Australische reactie. "In een optisch glasvezelsysteem kun je helemaal niet zomaar dataverkeer aftappen."
Maar er is wel een ander, serieuzer probleem, zegt hij: ZTE zou aan Iran hebben geleverd, ondanks het handelsembargo tegen het land. Reden voor bijvoorbeeld Cisco om meteen alle banden met het Chinese bedrijf te verbreken. Ook andere bedrijven, als Brocade, Oracle, Symantec en IBM, zouden door hun relatie met ZTE nu (indirect) zaken hebben gedaan met Iran. Rood: "En we hebben redelijk serieuze aanwijzingen dat Iran pogingen doet om via cyberspace aan informatie te komen over het Westen." Om daar veelbetekenend aan toe te voegen: "Niet voor niets is een algoritme een Arabische uitvinding."
Amsterdam
Het zou Nederland te denken moeten geven, wil hij maar zeggen. "We hebben sinds een paar maanden een vijfde krijgsmachtonderdeel: cyber. Terecht, want Nederland, en met name het gebied rondom Amsterdam, is een van de plekken in de wereld waar de meeste knooppunten zitten bij elkaar. Een groot deel van het dataverkeer van Nederlandse én internationale bedrijfsleven loopt via Amsterdam."
Bezuinigingen
Maar het Nederlandse cyber-onderdeel van Defensie moet het doen met 'een schamele 50 miljoen euro', constateert Rood. Terwijl bijvoorbeeld de Britten, die in Londen een vergelijkbaar data-knooppunt kennen, er zo 500 miljoen voor uittrekken. "En dan wil de VVD zelfs hier nog op bezuinigen. Dat verbijstert mij. De defensie-paragraaf van de VVD is ronduit zwak. Als je nu als geheime dienst rotzooi wil trappen, wordt Amsterdam een heel aantrekkelijk target." Je moet niet naïef zijn, stelt Rood een aantal keer. "We hebben een groot knooppunt te verdedigen. Daar zou ik zeker tien keer zoveel geld en zo duizend man instoppen. De grootste, meest geavanceerde apparatuur van Brocade staat in Amsterdam. Als we daar een stuxnetaanval krijgen, hebben we een echt probleem. Dát zouden zinnige Kamervragen zijn."
Samenzweringsverhalen
Het Australische verhaal noemt hij 'vergezocht', net als de Amerikaanse angst. Het gevaar van Huawei ziet hij dan ook nauwelijks. "We moeten weg uit de samenzweringsverhalen. De Amerikaanse maatregelen hebben veel weg van een hypereffectieve manier om hun markt te beschermen en open handel te voorkomen, onder het mom van binnenlandse veiligheid."
Eigen schuld
Deels eigen schuld, zegt Rood. "Vanaf 2002 is de hele Westerse wereld alles in China gaan maken, en alle software naar India gaan outsourcen. Militair-strategisch gezien weet je dat je dan niet overal de controle op kunt houden." Daardoor zitten we nu op de blaren, wil hij maar zeggen. "Ik heb wel het idee dat achter het gedoe rondom Huawei en ZTE iets van een handelsoorlog zit. Maar door ZTE's levering aan Iran is er ook iets serieus aan de hand, wat mij ertoe neigt om te bepleiten dat het bedrag dat Nederland uittrekt voor Defensie dramatisch omhoog moet. Dat zou echt een prioriteit moeten zijn in de kabinetsonderhandelingen, als je het mij vraagt."
Meer over Huawei:
- De dreiging van Huawei: wen er maar aan
-
Cybercrime kost bedrijfsleven 7,5 miljard
- Huawei en ZTE onder vuur