Als u chronische rugpijn heeft en niets helpt, kan praten over uw klachten soms wél verbetering geven. Vooral als u een rationele denker bent.
Rugpijn die niet weggaat of steeds maar weer terugkomt, kan uw functioneren behoorlijk beïnvloeden. Bouwvakkers krijgen in zulke gevallen vaak te horen dat ze ander werk moeten zoeken. Maar als je al een zittend beroep hebt, is dat meestal geen optie. Chronische lage rugklachten zijn lang niet altijd op een medische of technische manier op te lossen. Bij ongeveer 80 procent van de mensen verdwijnen de rugklachten vanzelf, door oefeningen, of na behandeling door een fysiotherapeut of chiropractor. Maar er bestaat ook een grote groep voor wie niets lijkt te werken.
Juist voor die groep heeft bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Petra Siemonsma een nieuwe aanpak gevonden: praten over de rugpijn. Dat klinkt zweverig maar is het absoluut niet. Het zogeheten Cognitieve Treatment of Illness Perceptions (CTIP) is erop gericht met gesprekken te achterhalen welke overtuigingen een patiënt heeft over zijn of haar klachten. Die overtuigingen zijn niet altijd juist, maar bepalen wel vaak hoe iemand zich gedraagt. Als iemand denkt dat zwaar tillen of bukken schade veroorzaakt aan de rug, dan is het logisch om die activiteit te vermijden. In de behandeling van Siemonsma wordt gekeken welke 'onjuiste', niet helpende, gedachten iemand heeft.
Inzicht in de klachten
Siemonsma: “De behandeling gaat over zelfinzicht. Als je iets raars merkt aan je lichaam heb je meestal wel een idee wat er aan de hand is, hoe lang het gaat duren en wat je er zelf aan kunt doen. Als je bijvoorbeeld na een verhuizing pijn in je rug hebt, zoek je de oorzaak bij het zware tillen. Je gaat ervan uit dat het spierpijn is, dus je houdt je rug in beweging en neemt een warm bad, en je verwacht dat de pijn met twee dagen wel weg is. Maar als je bang bent dat je een dreigende dwarslaesie hebt, durf je misschien nauwelijks meer te bewegen. Ook zijn mensen er soms van overtuigd dat ze een hernia hebben en dat ze niet meer zwaar mogen tillen. Maar in veel gevallen is er helemaal geen aanwijzing voor een hernia. Een ander voorbeeld is slijtage. Mensen die horen dat ze slijtage in hun rug hebben, denken soms dat ze niet meer moeten bewegen omdat de rug dan nog meer gaat slijten. Dat idee klopt niet.”
Petra Siemonsma promoveert op 18 januari 2012 bij het VU medisch centrum op haar onderzoek naar praten over rugklachten. Aan het onderzoek deden 156 patiënten mee, die door loting over twee groepen werden verdeeld. Patiënten in de eerste groep hadden gesprekken met een psycholoog, een ergotherapeut of een fysiotherapeut. Ze werden daarin systematisch uitgevraagd over hun klachten. Patiënten in de tweede groep stonden op de wachtlijst en kregen geen behandeling. Na afloop bleek de behandelde groep het beter te doen dan de groep die geen behandeling kreeg. Behandelde patiënten werden actiever in de activiteiten die voor hun belangrijk waren maar die ze door hun klachten minder deden, zoals autorijden of sporten.
Tips voor rationele denkers
Opmerkelijk is dat de ‘praatbehandeling’ het beste blijkt te werken bij mensen die gewend zijn problemen op een rationele, systematische manier op te lossen. Rationele denkers met chronische klachten kunnen zo op eigen kracht vaak al een heel eind komen, zegt Siemonsma.
1. Inventariseer uw gedachten over uw klachten
Waardoor zijn ze ontstaan, wat verergert of vermindert de pijn, wat moet u wel of niet doen, wat zijn de gevolgen van de klachten?
2. Onderzoek of uw gedachten kloppen
Weet u zeker wat de pijn (heeft) veroorzaakt en wat u wel of niet moet doen? Is daar bewijs voor? Zijn er alternatieve verklaringen mogelijk? U kunt informatie over oorzaken en oplossingen van rugklachten opzoeken op internet. Als u er zelf niet uitkomt, leg uw vragen dan voor aan een professional of arbo-arts.
3. Probeer systematisch oplossingen uit
Volg bijvoorbeeld een paar maanden yogalessen, ga meer sporten, sta elk halfuur even op van uw stoel, laat uw werkplek onderzoeken door een ergonoom, of bezoek zo nu en dan een sportmasseur.
4. Vraag het een professional
Als u onder behandeling bent is het belangrijk uw arts of therapeut uw gedachten over uw klachten voor te leggen. Wees niet bang om ‘domme vragen’ te stellen en uw aannames te toetsen. Soms heeft u bij een eerdere behandeling adviezen of verklaringen gekregen die strijdig lijken met wat uw huidige behandelaar zegt. Stel ook daar vragen over. Specialisten hebben soms hun eigen jargon waardoor ze hetzelfde zeggen als bijvoorbeeld uw huisarts, maar het toch anders klinkt. En het kan ook zo zijn dat de inzichten in uw klachten in de loop der jaren zijn veranderd.
Lees ook:
-
Veel zitten is dodelijk
-
Fitness op het werk: kassa!
-
Begin nu écht met hardlopen
-
Is die collega nou alweer ziek?