Een cursus stoppen met roken, griepprik, bedrijfsfitness, yoga en kankeronderzoeken. Het kon allemaal niet op. Maar wat schiet u er eigenlijk mee op?
Bij de meeste bedrijven zit er geen samenhangende visie achter het bevorderen van een gezonde levensstijl voor werknemers, vinden Anouk Stripriaan, consultant corporate welness bij Aon Consulting, en Maarten Jan Stam van Inhealth. Bovengenoemde mogelijkheden zijn aardig voor de werknemers. Maar, stellen ze in weekblad Intermediair PW, het zijn eerder willekeurige benefits, dan dat ze samen een integraal gezondheidsmanagement vormen dat bijvoorbeeld ziekteverzuim werkelijk kan terugdringen.
Uitzoeken
Organisaties kunnen beter eerst in kaart brengen welke personele risico's er zijn. Kijk naar verzuimcijfers, leefstijlen van medewerkers, mogelijke gevaren op de werkvloer, en uitkomsten van tevredenheidonderzoeken. Zoek daarnaast uit hoe bewust uw werknemers momenteel zelf zijn over hun gezondheidsrisico's en of ze bereid zijn hun gedrag en/ of leefstijl te veranderen.
Vervolgstap
Let op dat u niet enkel de bewustwording probeert te vergroten. Vergeet de vervolgstappen niet, adviseert Ferdinand de haan, projectleider bij NIGZ. "Het belangrijkste is het bieden van de juiste mogelijkheden voor medewerkers om hun gezondheid te verbeteren. Maar ook inspelen op vaardigheden mag niet vergeten worden. Werkdruk kan bijvoorbeeld leiden tot stress of zelfs burn-out. Ga je dan als werkgever ontspanningsvaardigheden aanleren? Of kijk je naar iemands competenties als blijkt dat de betreffende medewerker niet goed durft te onderhandelen met zijn leidinggevende en alle werkzaamheden maar aanneemt?"
Stuurgroep
De oorzaak van de huidige ondoordachte manier van geld uitgeven aan gezondheidsmaatregelen, is een gebrekkige regie, stelt Stam. Verschillende afdelingen ‘doen' wat met gezondheid, maar werken niet samen. "Bedrijven moeten eerst bepalen wat ze nu werkelijk willen met hun gezondheidsmanagement. En dan opnieuw de taken verdelen. Het is beter om een stuurgroep te formeren met alle belangrijke lagen uit de organisatie." Deze financiële crisis is een mooi moment om te evalueren waar u uw geld in wilt steken en wat dat oplevert.