Siemens' stille kracht
Siemens heeft twee mondiale trends geïdentificeerd die onze toekomst bepalen: toenemende verstedelijking en demografische veranderingen. Drs. Max Remerie, directeur van Siemens IT Solutions and Services (SIS), interpreteert die ontwikkelingen en schildert de consequenties. Hij denkt niet in problemen, maar in oplossingen.
Twee mondiale trends zijn van doorslaggevend belang voor de toekomst: toenemende urbanisatie en ingrijpende demografische veranderingen, stelt de denktank van multinational Siemens. Vorig jaar reeds woonden er, mondiaal gezien, meer mensen in steden dan op het platteland. Die ontwikkeling zet door, in combinatie met een concentratietendens. Woonden er in 2007 280 miljoen mensen in megacities – stedelijke gebieden met meer dan tien miljoen inwoners – in 2015 zijn dat er meer dan 350 miljoen. De nieuwe megasteden zijn voornamelijk te vinden in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).
De tweede megatrend betreft demografische veranderingen. De wereldbevolking telt op dit moment ruim zes miljard mensen, in 2025 zijn dat er acht miljard en in 2050 leven en werken in Azië alleen al 5,2 miljard mensen. Maar ook het demografische gedrag van de wereldburger verandert. Mensen bereiken gemiddeld genomen een hogere leeftijd, vrouwen krijgen op latere leeftijd kinderen en de gemiddelde gezinsgrootte neemt af.
Implicaties
De observaties van Siemens' denktank impliceren even immense als onontkoombare veranderingen op het wereldtoneel. Niets zal hetzelfde blijven. Drs. Max Remerie wrijft zich glimlachend in de handen.
"De implicaties? Op de eerste plaats neemt het grondstoffentekort, parallel aan de groeiende energiebehoefte, exponentieel toe: schaarste en stijgende prijzen. Tegelijkertijd zal de uitstoot van onder meer CO2 enorm toenemen, met wel meer dan vijftig procent tot 2025."
Het tweede thema is mobiliteit. Remerie voorziet een mobiliteitsgroei van zestig procent in de periode tot 2020: meer vliegtuigen, meer trams, meer openbaar vervoer, meer auto's, meer verkeerscongestie.
"Derde thema is openbare orde en veiligheid. Met de toename van het verkeer van personen en goederen neemt terroristische dreiging toe, met de groei van megasteden ontstaat meer onveiligheid."
Vierde punt: het zorgthema. Nederland en andere landen geven in 2020 meer dan twintig procent van hun bnp uit aan zorg.
"Ten slotte constateer ik, als gevolg van de megatrends, een verschuiving van het economische zwaartepunt van de traditionele economische grootmachten naar Brazilië, India, China en Rusland."
Denken in oplossingen
Voor Siemens het sein om in allesomvattende oplossingen te denken. Om voor die toekomst gereed te zijn, heeft het bedrijf zijn strategie aan de hand van de voorspelde ontwikkelingen herijkt en de organisatie heringericht. Inmiddels zijn de divisies van het bedrijf geclusterd in sectoren – Energy, Industry en Healthcare – de speerpunten in de strategie. SIS, dat alle Siemens-softwareontwikkelingsbedrijven heeft geïntegreerd, is cross-sector gepositioneerd, daardoor nauw verweven met de complete Siemens-organisatie en levert de sectoren oplossingen en ondersteuning. "Met het energiethema zijn onverbrekelijk verbonden: energiezuiniger wonen en werken, alternatieve energiebronnen aanboren, milieuvervuiling terugdringen en de afvalproblematiek oplossen. Dus: bijvoorbeeld ‘smart metering', waarmee je snel kunt bepalen wat energie in piek- en daluren kost. Thema's als afvalverwerking, drinkwatervoorziening, openbaar vervoer, milieu, bestuur en recreatie zijn onderwerpen die vooral de megacities raken."
"Voor het mobiliteitsthema geldt de boodschap: innovatie en milieubewustzijn. Siemens' systeem van kilometerbeprijzing is een innovatief voorbeeld. Het veiligheidsthema? Siemens sluit aan bij de markttrend van convergentie van fysieke en elektronische beveiliging."
SIS regiepartner
"Het zorgdossier? Dat willen we adresseren met een andere insteek: meer preventief dan curatief. Doen we dat niet, dan wordt de zorg onbetaalbaar. Tegelijkertijd willen we aansluiten bij de ambitie in de zorg: verhoging van de kwaliteit. Dan kan met inzet van IT: het digitaliseren van werkprocessen, het elektronische patiëntendossier (EPD), diagnose op afstand, de IT-infrastructuur van ziekenhuizen en kennismanagement. Bovendien verandert de rol van de overheid. E-administration wint aan belang. In Nederland zijn de provincies Zuid- en Noord-Holland die omslag aan het maken."
Het vijfde thema, de verschuiving van het economische zwaartepunt, leidt ertoe dat multinationale ondernemingen hun activiteiten en aansturing naar die landen verplaatsen. Dat betekent in ICT-termen: harmoniseren en consolideren. SIS faciliteert dat met aanwezigheid ter plekke en het bieden van oplossingen, zoals Unified Communication. "SIS is een trusted regiepartner, gereputeerd als het om betrouwbaarheid, expertise en ervaring met grote projecten gaat. Met onze opdrachtgevers willen we gezamenlijk de uitdagingen aangaan die de toekomst stelt; ons credo luidt: consult, design, build, operate."
Dat overheidsorganisaties en ondernemingen de weg naar SIS weten te vinden, blijkt wel uit de customerbase: LindeGas (manufacturing), ziekenhuizen Orbis en Albert Schweitzer (zorg), Deutsche Post en DHL Global Mail (postale dienstverlening), de provincies Zuid- en Noord-Holland en de departementen van Financiën en Defensie (publieke sector), Fortis, Deutsche Bank, Microsoft en Royal Haskoning (dienstverlening).
"IT en SIS maken de oplossingen mogelijk die Siemens ontwikkelt als antwoord op de consequenties van de megatrends. Dat is de stille kracht van Siemens."
Siemens Nederland N.V.
Siemens IT Solutions and Services
Prinses Beatrixlaan 800, 2595 BN Den Haag
Postbus 16068, 2500 BB Den Haag
Telefoon: (070) 333 33 33
Fax: (070) 333 29 17
E-mail: [email protected]
www.siemens.nl