Fortis topman Jean Paul Votron deed in een interview met RTL-Z de toezegging dat er geen gedwongen ontslagen vallen als zij erin slagen ABN Amro over te nemen.
Met die toezegging hoopt het Fortis-consortium natuurlijk concurrent Barclays de pas af te snijden, door de gunst van het personeel te winnen. Maar is die belofte wel waar te maken, of geeft Jean Paul de medewerkers in kwestie valse hoop?
Bij ABN AMRO in Nederland werken nu zo’n 24.000 mensen. Bij Fortis 12.000 man. Er is becijferd dat als het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander de overnamestrijd wint, dat er dan 1200 banen op het hoofdkantoor en 6400 in het kantorennet zullen moeten verdwijnen. Maar Votron denkt dat een eventueel banenverlies kan worden opgevangen met natuurlijk verloop, herplaatsing en een vrijwillige vertrekregeling.
Dat klinkt natuurlijk heel vriendelijk, maar een nuchtere buitenstaander kan zich niet aan de indruk onttrekken dat deze baangarantie slechts voor de bühne is. Immers, als puntje bij paaltje komt, is Fortis op geen enkele wijze officieel gebonden aan deze belofte. Onverwachte omstandigheden,
voortschrijdend inzicht of valutaire tegenwind zijn allemaal eufemismen om straks deze belofte niet gestand te hoeven doen. En mocht dat niet afdoende zijn, dan zijn er nog honderd en één andere manieren om van ongewenst personeel af te komen zonder een collectieve ontslagvergunning aan te hoeven vragen.
Barclays weigerde overigens tijdens een gesprek met de Nederlandse vakbonden een baangarantie af te geven. Eerlijker dan de valse hoop en loze beloften van Fortis.