Hoogopgeleide gedupeerden met een goed inkomen krijgen in de Legiolease-zaak een lagere vergoeding dan lager opgeleiden met een laag inkomen. De doctorandussen hadden beter moeten weten, vond de rechter.
Drie jaar terug had ik die rechter groot gelijk gegeven. Nu weet ik dat het onzin is.” Jay Zagorsky, economisch onderzoeker aan Ohio State University heeft net aangetoond dat intelligentie niks te maken heeft met rijkdom. Mensen met een hoog IQ mogen een stuk beter verdienen, ze zijn gemiddeld niet rijker dan mensen gezegend met minder verstandelijke vermogens. Zagorsky onderzocht ruim zevenduizend Amerikanen van rond de veertig. Allemaal hadden ze rond hun twintigste een IQ-test gedaan, vergelijkbaar met de toets die Nederlanders vroeger bij hun dienstkeuring af moesten leggen. Zagorsky vroeg hun twintig jaar later of ze achterliepen met het aflossen van hun creditcards, of ze ooit failliet waren gegaan en hoeveel bezittingen en schulden ze hadden. Conclusie: mensen met een lager IQ bleken er, ondanks een lager inkomen, financieel zeker niet slechter voor te staan. “De verklaring is waarschijnlijk dat mensen met een hoog IQ meer lenen en minder sparen,” zegt Zagorsky.
Waarom gedragen mensen met een hoog IQ zich dan toch overmoedig als het om financiële beslissingen gaat? Ligt het aan sociale druk die hen dwingt er een hoge levensstandaard op na te houden? Zagorsky wil er niet over speculeren. Hij ziet wel dagelijks op de parkeerplaats van de universiteit het bewijs dat intelligente mensen met een hoog inkomen niet altijd verstandig omgaan met geld. “Veel professoren, toch zeker bovengemiddeld intelligent, rijden hele oude auto’s.” In elk geval is het onderzoek een troost voor de hoogopgeleide manager die zo dom was geld te lenen en te beleggen via Legiolease. Ook zij zijn misschien best intelligent.