Stel, u hebt een sollicitant op bezoek en via uw mobiele telefoon kunt u zien of hij vaak last van migraine heeft. Science fiction? Niet voor voetbalclub AC Milan. De lichamelijke gesteldheid van het (aankomend) personeel heeft dankzij een hypermodern medisch lab en de technologie van Microsoft voor hen geen geheimen.
Aan de rand van het wereldberoemde trainingscomplex ‘Milanello' lopen drie jongens in trainingspak met capuchon gebroederlijk te keuvelen. Eén van de drie is Ronaldo, de beste voetballer van de wereld in 1996, 1997 en 2002, die het bezoek uit Nederland vriendelijk gedag zegt. Hij loopt op krukken en is, zo is de schatting, pas over acht maanden hersteld van zijn zoveelste knieblessure. En dit is juist wat AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi in 1999 voor eens en voor altijd wilde voorkomen. Zijn woedeaanval over de vele blessures bij de Rossoneri leidde in 2002 tot de oprichting van het Milan Lab, een geavanceerd testcentrum op Milanello dat de fysieke en mentale toestand van de spelers via een net zo geavanceerd computersysteem in kaart moest brengen.
De resultaten zijn navenant. Ronaldo is een uitzondering: spelers van AC Milan zijn zelden geblesseerd en blijken zelfs op late leeftijd nog topfit. Aanvoerder Paolo Maldini blaast op z'n 39ste (!) nog zijn partijtje mee. De nu 42-jarige Alessandro Costacurta nam pas vorig jaar afscheid van het topvoetbal. Dit alles is volgens de club een rechtstreeks gevolg van de inspanningen in het peperdure medisch centrum, dat sinds 2002 onder leiding staat van de Vlaamse chiropractor Jean-Pierre Meersseman. In ‘zijn' lab wordt de lichamelijke en geestelijke conditie van de spelers nauwkeurig gescreend, wat soms opmerkelijke vondsten oplevert. Zo liet Clarence Seedorf op advies van Meersseman ooit een verstandskies trekken, omdat tests uitwezen dat dit zijn blessuregevoeligheid zou verminderen. In het lab is tevens een heuse 'mindroom', waar gemeten wordt hoe het met de psychische weerbaarheid van de spelers staat. Niets wordt aan het toeval overgelaten om maximaal rendement uit het kapitaal op het veld te halen.
Alwetende trainer
Nu kan een bedrijf als AC Milan zijn personeel onder streng medisch toezicht houden, als de trainer niet direct toegang heeft tot de data (en weet hoe het is gesteld met Clarence Seedorfs spieren) heeft hij er voor de opstelling nog niets aan. Tot dit jaar was het snel interpreteren van de data een probleem en daarom werd vorige maand een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Microsoft. De computergigant, ook al ingelijfd door Ferrari om data real time te transporteren, hapte gelijk toe. Marco Agnoli, projectleider van Microsoft, legt uit: "Wij waren gelijk enthousiast omdat we via AC Milan onze technologie kunnen verbeteren. Het is dan ook geen sponsordeal, maar puur een technologieovereenkomst. Wij zijn in staat om met onze technologie de prestaties en mogelijkheden van de spelers aan de hand van de medische tests te analyseren en zichtbaar te maken. In no-time kunnen we tabellen leveren waarop na medisch onderzoek af te lezen is of een speler fit is of een blessure heeft – of die binnenkort zal oplopen. Zo kan de trainer zien of het wel of niet verstandig is om een speler op te stellen of aan te trekken. Via symbolen geven we aan waar eventuele gevoeligheden zich manifesteren en daar kan de trainer zijn oefenstof op aanpassen. Elke speler van Milan kan op zijn eigen website zien hoe hij ervoor staat en de trainer heeft toegang tot de sites van de gehele selectie. Daarnaast transporteren we de data naar de smartphones van de spelers en de trainer en er zijn mogelijkheden geschapen voor video-conference via internet."
Blessuregevoelig?
Voor AC Milan is het van groot belang om de spelers goed te analyseren, vanwege de hoge loonkosten. De club wil weten of een miljoenenaankoop het na een paar weken niet begeeft. "Met onze medische expertise kunnen we nagaan of een speler blessuregevoelig is", zegt Daniele Tognaccini, projectleider van het Milan Lab, terwijl sterspeler Kaká in een ergonomische stoel zit met elektroden op zijn hoofd die signalen uit zijn hersenen naar de computer verzendt. "Ook kunnen we zien of een eventuele aankoop aanleg heeft om dik te worden, al komt hij hier nog zo slank als een den binnen. Dat is belangrijke informatie bij onze afwegingen om een speler wel of niet aan te trekken."
De vraag is: heeft dit systeem de toekomst voor veel bedrijven wereldwijd? Ofwel, gaat Microsoft de markt op met deze technologie, zodat ook u er ooit gebruik van kunt maken? Volgens Pierpoli Taliento, business & marketing director van Microsoft Italië, ligt dat wel in de lijn der verwachtingen. "We hebben bewust gekozen voor een pilot met AC Milan omdat ze zoveel kwaliteit herbergen. Dan is het ook makkelijker om dit soort programma's op den duur aan het bedrijfsleven te verkopen. Want als we hier succes mee boeken…"
Mensenwerk
Een mooi vooruitzicht. Want is het niet fantastisch als u via de computer kunt zien of een sollicitant regelmatig kwaaltjes heeft? Kunt u mooi van de kandidaat afzien. Maar er zijn ook nadelen. Wat als u een werknemer voor een groot project wilt inzetten maar de computer raadt dit sterk af? Milan-trainer Carlo Ancelotti over dat dilemma: "Voetbal blijft mensenwerk. Een speler kan een lichte blessure hebben volgens de computerdata, maar dat kan net wel een speler zijn die tachtig minuten stilstaat, plots twee doelpunten maakt, en de hele wedstrijd geen last van zijn blessure heeft gehad. Dat soort informatie kun je niet uit zulke cijfers halen. Maar het blijft in veel opzichten een groot voordeel dat we precies weten hoe fit iedereen is."
Aanvoerder Paoli Maldini, die tijdens de presentatie van de Microsoft-deal op Milanello zichtbaar is via videoconference, vindt de nieuwe methode vooral leuk. "Ik ben dol op dit soort computersnufjes. Het is toch prachtig om op je mobiel exact te kunnen zien hoe je ervoor staat?"
Intussen laat Ronaldo zich vervoeren, weg van het trainingscomplex. Hij heeft zijn gezicht weer even laten zien maar daar koopt Milaan natuurlijk niets voor. Is het hele project niet in staat hém eindelijk eens te vrijwaren van alle blessures die Il Fenomeno al jaren achtervolgen? Daniele Tognaccini: "We kunnen geen mensen herprogrammeren. Maar we hebben wel de kennis in huis om zware blessures in de meeste gevallen te voorkomen. En dat is van groot belang voor een topclub als Milan."