U verlaat het vaste dienstverband en bent in de race om een bedrijf te kopen. Waar moet u op letten bij een management buy-in?
U heeft een bedrijf op het oog dat in de verkoop staat. Maar waar moet u als koper op letten? Als richtlijn geven we u vijf aandachtspunten tijdens een management buy-in.
1. Te afhankelijk van verkoper
Tip 1: zoek een bedrijf met een sterk managementteamHet bedrijfspand ziet er gelikt uit, de medewerkers zijn vriendelijk en de onderneming haalt rooskleurige cijfers. Maar het bedrijf kan geen dag zonder de huidige ondernemer. Stel dat de verkoper – oneerbiedig gezegd – morgen zijn auto tegen een boom rijdt, dan is het ook gedaan met zijn bedrijf.
Deze ondernemer heeft moeite om de touwtjes uit handen te geven. Het bedrijf leunt totaal op hem, omdat hij bijvoorbeeld zelf de contacten en contracten met klanten onderhoudt of omdat zijn kennis en kunde alleen in zijn hoofd zit en niet in een computersysteem. Als u het bedrijf overneemt, valt de onderneming waarschijnlijk als een kaartenhuis in elkaar.
2. Afspraken op papier
Tip 2: eis dat alle afspraken met het bedrijf contractueel zijn vastgelegdEen ondernemer heeft in de loop der jaren veel contracten lopen, zoals een huurcontract voor het bedrijfspand, arbeidscontracten met medewerkers of leasecontracten voor het wagenpark. Maar denk ook eens aan verzekeringspolissen, leenovereenkomsten bij de bank of de oprichtingsakte van de bv.
Maar heeft de ondernemer alle afspraken wel op papier staan? Of zijn er voornamelijk mondelinge afspraken zodat sommige klanten een ‘speciale korting’ krijgen? Als u het bedrijf overneemt, bestaat de kans dat deze klanten weglopen, zonder dat u ze aan een contract kunt houden.
3. Oude voorraad
Tip 3: licht de voorraad goed door en betaal nooit voor een incourante voorraadEen oude voorraad heeft eigenlijk alleen maar nadelen voor een koper. Stel u voor dat in het magazijn van het bedrijf dat u wilt kopen een incourante voorraad aantreft. Het zijn voornamelijk verouderde producten waar niemand meer op zit te wachten. Mocht er toch nog een koper zijn, dan gaat dat vaak gepaard met weinig tot geen marge.
Kortom, het is alleen maar een last dat ook nog eens ruimte in beslag neemt. Als u het bedrijf overneemt, heeft u (een gedeelte van uw) geld gestopt in onverkoopbare producten.
4. (Dreigende) conflictsituaties
Tip 4: onderzoek het bedrijf, check voldoende referenties en verricht een grondig boekenonderzoekU wilt zeker weten wat u koopt. Lopende of dreigende rechtszaken kunnen dan een dealbreaker zijn door de onzekere uitspraak. Iedere ondernemer kan verwikkeld raken in een rechtszaak. Maar lopen er meerdere (verschillende) rechtszaken tegen het bedrijf, vraag uzelf dan af hoe betrouwbaar de onderneming is.
Denk hierbij ook eens aan conflictsituaties met medewerkers of bonje met de belastingdienst wegens een aangifte. Als u het bedrijf overneemt, komen zowel de positieve als negatieve uitkomsten voor uw rekening.
5. Verliefd op bedrijf
Tip 5: schakel een overnameadviseur in die de transactie zakelijk benaderdTot slot een meer algemeen aandachtspunt: word niet (te) verliefd op het bedrijf. Het is een veel voorkomende valkuil, zeker bij beginnende kopers. Het informatiememorandum van het te koop staande bedrijf ziet er uit als een pareltje, tijdens het bedrijfsbezoek ziet u zich al in het pand rondlopen en de verkopende ondernemer vertelt een prachtverhaal van het verleden, heden en toekomst van het bedrijf.
U denkt: ‘dit bedrijf moet ik hebben’. Vanaf dat moment bent u door de verliefdheid blind voor de zwakke kanten van de onderneming, waardoor u (onbewust) geneigd bent bij de onderhandelingen teveel weg te geven. Als u het bedrijf overneemt, kunt u weleens de hoofdprijs betalen voor een middelmatig renderend bedrijf.
Lees ook:
De redactie van Brookz.nl geeft elke maand op MT.nl tips voor managers die overwegen een bedrijf over te nemen.