Robotisering en automatisering zijn overal en kunstmatige intelligentie wordt steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks bestaan. Door de wereldwijde pandemie is onze manier van werken en consumeren nog meer veranderd.
Dit zijn de 10 banen van de toekomst:
Wat betekent dit voor ons werk? Hebben onze huidige banen nog wel toekomstperspectief? In dit artikel vind je een overzicht van de tien beste banen van de toekomst:
#1 Banen in de gezondheidszorg
Niet alleen hebben we een pandemie meegemaakt die liet zien hoe kwetsbaar onze gezondheidszorg is, maar binnen dertig jaar is zeker 25 procent van de Europese bevolking 65 jaar of ouder. Dat is een groei van 18 procent ten opzichte van nu.
Het resultaat is dat zorgfuncties, zoals verpleegkundige, verzorger en ergotherapeut, een stabiele toekomst kennen en dus hoog in ons lijstje voor banen van de toekomst staan. Die functies vereisen een hoog niveau van empathie, flexibiliteit en veel handmatig werk. Een recent Oxford-onderzoek toonde aan dat de kans dat computers het werk van zorgmedewerkers overnemen, in de komende tien tot twintig jaar kleiner is dan één procent.
#2 Technische beroepen
Al jaren is er sprake van krapte in de technische beroepen. En ondanks de vele wervingscampagnes blijft dit de komende jaren bestaan. In de gehele sector zijn maar liefst 94.800 (!) personen nodig. Dat betekent dat er de komende tijd behoefte is aan elektriciens, elektromonteurs, architecten, automonteurs en bouwkundigen. En de allergrootste vraag binnen deze sector: ingenieurs.
#3 Cyber Security-experts
Hackers zijn de afgelopen jaren steeds meer bedreven geworden in het platleggen van goed beveiligde websites en het stelen van data. Daarmee is de vraag naar Cyber Security-professionals toegenomen.
In Nederland kunnen bedrijven – vanwege de Wet meldplicht datalekken – hoge boetes verwachten als ze niet de juiste security maatregelen nemen. De nieuwe wet lijkt de reden te zijn dat Cyber Security-functies in Nederland een grote toename kende. Naar verwachting wordt dit percentage de komende jaren alleen nog maar hoger.
#4 Functies in de bouw
Eigenlijk is dit al heel lang een vaststaand feit: er is altijd werk te vinden in de bouw. En als de economie groeit, is de bouw de eerste sector die daar wat van merkt. Het enige dat een mogelijke groei van de bouwsector de komende jaren in de weg kan gaan staan, is een schaarste in de bouwmaterialen, wat sinds de start van de pandemie al een probleem is voor veel bouwprojecten.
Wellicht is dit een extra reden om je om te scholen tot de veelgevraagde functie van duurzame bouw-expert, gespecialiseerd in het werken met andere materialen.
#5 Transport en logistiek
Tijdens de pandemie is het aantal online bestellingen – en dus ook bezorg opdrachten – geëxplodeerd. We leven nog – net – niet in een wereld waar drones pakketjes voor de deur afleveren. Maar de zoektocht naar gemak en support is wel een mogelijke drijfveer voor de adoptie hiervan.
Dit betekent niet dat de logistieke sector klaar is voor totale automatisering. Menselijke werkkrachten moeten betrokken blijven bij het toezicht op, en het management van de enorm complexe, wereldwijde afleverings- en supply chain-processen van nu.
#6 Human Resources
Het vinden en behouden van talent wordt vandaag de dag steeds belangrijker. Bedrijven wereldwijd strijden dan ook vaker om het aantrekken van de beste kandidaten. Doordat de hoeveelheid data die beschikbaar is voor werkgevers en werkzoekenden, sterk toeneemt, verandert ook de rol van HR.
De werving en selectie van kandidaten wordt meer data gedreven naarmate geautomatiseerde screening – gebaseerd op het lerend vermogen van machines – en het gebruik van analyse tools steeds verder ingeburgerd raken. Om in de toekomst een succesvolle HR-professional te worden, dien je te beschikken over ‘zachte’ vaardigheden en emotionele intelligentie naast expertise in software en analytics.
#7 Telefonisten en receptionisten
Dit is misschien niet iets wat we zouden verwachten in het lijstje voor banen voor de toekomst, maar de vraag naar telefonisten en receptionisten blijft nog steeds stijgen. De vraag neemt geleidelijk toe, met 2,1% op jaarlijkse basis. Binnen de sector bedrijfsadministratie zal de vraag naar secretaressen echter juist gaan dalen, dus voor iedereen met administratieve vaardigheden, kies de juiste opleiding.
#8 Data Scientist
Net zoals onze mogelijkheden voor het verzamelen, opslaan en analyseren van informatie toenemen, neemt de vraag naar mensen met kwaliteiten op het gebied van datawetenschap toe. Veel gevraagd zijn professionals die technische en wetenschappelijke expertise combineren met het vermogen om de belangrijkste informatie te vinden in een enorme berg data.
Indeed-onderzoek toonde aan dat Data Scientist de afgelopen jaren de populairste IT-zoekopdracht was in Nederland. Dit toont aan dat niet alleen de vraag toeneemt, maar dat ook de interesse van de werkzoekende steeds groter wordt. Goed nieuws dus voor deze trendy beroepsgroep.
#9 Leraren
Educatie is een ander gebied waar we een sterke vraag blijven zien – vooral in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Ondertussen zorgt een explosie van online learning-tools voor nieuwe mogelijkheden. Leraren kunnen nu ook eenvoudig lesgeven aan studenten overal ter wereld. Zo gebruikt Harvard Business School al ‘virtual classroom’-software om lessen te geven aan een wereldwijd publiek.
In Nederland was er de afgelopen jaren een recordaantal vacatures voor middelbare school leraren. En de vraag naar leraren neemt naar verwachting alleen maar toe doordat de komende jaren veel leraren met pensioen gaan.
#10 Koks
De kans dat koks door machines worden overgenomen is slechts 10 procent volgens het eerder genoemde Oxford-onderzoek. Dit doordat de koks een creatief beroep combineren met veel handwerk. Hoewel de horeca-sector het natuurlijk heel zwaar heeft gehad tijdens de pandemie, lijkt het erop dat de voorspellingen voor de komende jaren toch zijn dat er een tekort blijft aan goede koks en keukenpersoneel.
Vragen over de banen van de toekomst:
Wat is de top 10 banen van de toekomst?
Dit zijn de banen van de toekomst:
- Banen in de gezondheidszorg
- Technische beroepen
- Cyber-security experts
- Functies in de bouw
- Transport en logistiek
- Human Resources
- Telefonisten / receptionisten
- Data Scientist
- Leraren
- Koks
Welke opleiding is het beste voor de toekomst?
Op nummer 1 in onze banen van de toekomst top 10 staan banen in de gezondheidszorg. Een opleiding tot verpleegkundige gaat je met zekerheid een baan opleveren.
Waar is het meeste werk in?
Er zijn sectoren te benoemen waar eigenlijk altijd werk in is, dat zijn bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de bouwsector.