Wanneer je besluit personeel aan te nemen, komt er een moment dat je moet onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Je wilt de onkosten zo laag mogelijk houden, maar de werknemer wil juist het onderste uit de kan hebben. Hoe zorg je dat jullie beiden het gevoel hebben als winnaars uit de onderhandelruimte te komen? En welke juridische kanttekeningen zitten er aan een contract? Op Ondernemerinbusiness.nl staan alle onderdelen van een arbeidscontract uitgebreid beschreven. Doe in ieder geval je voordeel met deze voorwaarden.
1. Salaris
Het salaris is voor de meeste werknemers verreweg het belangrijkste onderdeel van het arbeidscontract. Als ondernemer ben je gebonden aan het minimumloon. Dat bedrag wordt twee keer per jaar aangepast. Verder is de onderhandelruimte open. Wanneer je meerdere werknemers in je bedrijf hebt, is het aan te raden een salarisschaal op te stellen. Hiermee voorkom je scheve ogen en bied je werknemers de mogelijkheid om door te groeien in functies en salaris. Ze hebben dan als het ware iets om naar uit te kijken. Gebruik je geen salarisschaal, zorg dan in ieder geval dat je wel een marktconform salaris biedt. Bij onderbetaling is je personeel namelijk snel vertrokken.
2. Bonus
Het salaris is het belangrijkste onderhandelpunt, maar onderschat de mogelijkheden van de bonus niet. Wanneer je in het salaris niet veel te bieden hebt, kun je een hoop compenseren door de werknemer een bonus voor te schotelen. Die krijgt hij natuurlijk niet zomaar. Voor dit financiële extraatje moet de sollicitant zich gaan bewijzen. Je kunt de bonus bijvoorbeeld bepalen aan de hand van vooraf afgesproken targets die behaald moeten worden of competenties die voldoende naar voren moeten komen. Is het lastig om per werknemer targets of competenties te meten? Dan kun je ook een gezamenlijk doel vaststellen en bijvoorbeeld een winstdeling afspreken.
3. Vakantie
Naast de verplichte vakantiedagen, mag je als werkgever ook bovenwettelijke dagen afspreken. Dat zijn extra vakantiedagen die je de werknemer toekent. Het grote voordeel hiervan is dat je dit in beginsel geen geld kost, maar het je wel sympathie van de sollicitant en werknemer oplevert. Het risico is echter dat veel werknemers hun vakantiedagen bij lange na niet allemaal opnemen, het zogenoemde dagen oppotten. Op het moment dat het contract beëindigd wordt, ben je dan verplicht om al die openstaande dagen uit te betalen. Je kunt de werknemer ze ook direct laten opnemen, maar vaak is het ook fijn als je werknemer nog even aanblijft om de lopende zaken af te ronden.
4. Concurrentie
Relatiebeding of concurrentiebeding
Wanneer er een risico bestaat dat concurrentiegevoelige informatie op straat komt te liggen, belangenverstrengelingen op de loer liggen of werknemers naar de concurrentie overlopen, is het verstandig een beding op te stellen. Afhankelijk van het soort beding leg je daarin afspraken vast waar de werknemer zich aan dient te houden. Let wel op bij het maken van zo’n beding dat jij je houdt aan de wettelijke regels. Er zijn genoeg bedingen ongeldig verklaart omdat ze als wurgcontracten zijn bestempeld door de rechter. Je hebt de keus uit de volgende bedingen:
Proeftijd
Tot slot nog een onderdeel in de arbeidsovereenkomst die vaker fout dan goed gaat: de proeftijd. Het aantal werknemers dat het ooit aangevochten hebben is klein. Maar als het gebeurt is de schade voor het bedrijf vaak groot. Immers, bij een verkeerd afgesproken proeftijd is de werkgever verplicht om het contract door te zetten of een flinke afkoopsom te betalen. Het loont dus zeker om te controleren of de proeftermijn juist is afgesproken en of er geen redenen zijn waarom de proeftijd nietig verklaard kan worden. Want als de sollicitant onverhoopts niet bevalt, wil je naast alle verloren recruitmentkosten niet nog meer financiële pijn lijden.
Alle tips en methodes om een arbeidscontract op te stellen vind je bij ondernemerinbusiness.nl, een site met praktische informatie voor ondernemers.