In zijn strijd om de curie, het dagelijks bestuur van de Rooms-Katholieke kerk, te hervormen is Paus Fransiscus de facto managementveranderingen aan het doorvoeren.
Waar de Heilige Stoel tegenaan loopt zouden sommigen uitdagingen noemen, andere valkuilen, hijzelf noemt het ziektes. De ziektes die in de leden van het management zelf zitten. In een speech eind vorig jaar omschreef de Paus die ziektes. De Harvard Business Review spitte de door die lezing en haalde daar deze 14 ziektes uit, die voor alle managers interessant zijn.
1. De ziekte van zelfoverschatting
Door aan te nemen dat jezelf immuum, onmisbaar of onsterfelijk bent ontstaat er niet alleen een verkeerd zelfbeeld. Dit gebrek aan eigenkennis zit in de weg van regelmatige zelfreflectie. Een lijf of team dat niet regelmatig aan zichzelf werkt, dat niet langer streeft naar verbeteringen is ziek. Het medicijn is nederigheid. In de woorden van de Paus: ‘Ik ben slechts een dienaar, ik heb uitsluitend gedaan wat mijn plicht is.
2. De ziekte van druk zijn
Door altijd maar meer te willen van jezelf en van anderen verwaarloos je het eigen gestel. De gevolgen daarvan uiten zich in stress en het hebben van een kort lontje. Als het werk af is dan is het tijd om te rusten, om door te brengen met vrienden en jezelf weer op te laden voor de volgende taak.
3. De ziekte van gevoelloosheid
Managers die te lang op dezelfde plek zijn blijven zitten en daardoor hun passie zijn verloren, niet meer weten waarom ze leuk vinden wat ze doen. Die managers zijn met hun innerlijke drive ook de menselijke maat naar hun omgeving verloren.
4. De ziekte van de planning
Alle details in de planning willen opnemen, tot op het laatste getal achter de komma intekenen wie, wat, wanneer gaat doen maakt van een manager een accountant volgens de Heilige Vader. Bereid projecten goed voor, maar houd er rekening mee dat onderdelen spontaan kunnen veranderen.
5. De ziekte van slechte coördinatie
Als de leiders niet langer een eenheid volgen dan valt de kudde vanzelf uit elkaar. Op het moment dat de verschillende takken van je bedrijf niet regelmatig in contact staan met elkaar dan vormen ze niet langer een stem, maar produceren ze simpelweg geluid.
6. De ‘Alzheimer van leiderschap’
Vergeet nooit wie er voor jou zorgden, leidden en ondersteunden. Deze ziekte speelt op bij de managers die volledig geobsedeerd zijn door hun eigen streven, passies en obsessies. Bij managers die omringt zijn door PA’s, secretaresses en pr-medewerkers als beschermingsmuren.
11. De ziekte van verdrietig kijken
Als serieus zijn in jouw ogen betekent dat je de hele dag op alles en iedereen bloedserieus moet reageren en er geen tijd is voor een grapje op de werkvloer, dan kan je slachtoffer zijn van deze ziekte. Een leider moet volgens de Paus een warme, serene, enthousiaste en leuke persoon zijn die plezier uitstraalt.
12. De hamsterziekte
Zeker onzekere mensen kunnen dat gat proberen op te vullen met zoveel mogelijk trofeeën. Maar hoeveel compensatie er ook is, die onzekerheid kom je er niet mee te boven. In tegenstelling zelfs, de vraag naar meer wordt alleen maar groter.
13. De ziekte van de gesloten cirkel
In de weg naar de top wordt het belang van het horen bij dat clubje mensen voor sommigen alleen maar groter. Ooit begonnen vanuit de beste bedoelingen, in dit geval carrière maken, leidt het tot een infectie die snel uitbreidt.
14. De ziekte van extravagantie en zelfpromotie
Deze mensen zijn in hun weg naar de top in staat om alles en iedereen die in de weg staat aan de kant te zetten. Die vinden macht belangrijker dan al het andere. Nagenoeg tot in perfectie uitgebeeld door Kevin Spacey in de rol van Frank Underwood in House of Cards.