Ik lees en praat veel over offshoring en global staffing en één discussiepunt komt vaak naar voren: is het goed of slecht om mensen uit India aan te nemen? Vernietigt dit geen banen in mijn eigen land?
Naar deze vragen is veel onderzoek gedaan. De meeste onderzoeken laten een uiteindelijk positief antwoord zien. De logica is hier dat bedrijven de juiste mensen aan kunnen nemen en/of kosten kunnen besparen. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf groeit en groei creëert meer banen. Zelfs als het bedrijf in de eerste instantie een aantal mensen moet ontslaan zullen er op de lange termijn meer banen komen (meestal banen van ‘hoog niveau’). Zulke onderzoeken zijn best complex en moeilijk te begrijpen.
Werkgelegenheid
Een voorbeeld is het onderzoek dat gedaan is door Wilhelm Kohler en Jens Wrona ‘Offshoring tasks, yet creating jobs?’. De voornaamste conclusie: ‘Wij laten zien dat in een Ricardo-Viner-type handelsmodel met werkloosheid door zoeken en matchen het productiviteitseffect van offshoring dat benadrukt wordt door Grossman & Rossi-Hansberg (2008) komt bovendrijven als een middel voor het creëren van werkgelegenheid. Verbeteringen in de technologie van offshoring zorgen voor minder banen in de grote marge waar veel taken naar het buitenland worden uitgevoerd, maar het zorgt ook voor nieuwe banen door kostenbesparing die geassocieerd wordt met meer handel in taken. We zien dat er meer banen bij komen dan er verdwijnen. We laten ook zien dat werkgelegenheid een niet monotoon patroon van aanpassing volgt, voor succesvolle verbeteringen in de technologie van offshoring.’
Linchpin
Vorig weekend was ik ‘Linchpin‘ aan het lezen, een boek van Seth Godin. Hij bekijkt de bovenstaande vraag vanuit het ‘mindset’ perspectief. Het antwoord op de vraag hangt af van hoe je de wereld ziet. Dit is een stukje uit zijn boek: ‘Gelimiteerd of ongelimiteerd? Je kunt de markt zien als gelimiteerd, een plek waar iemand moet verliezen zodat iemand anders kan winnen. Of je kunt het als ongelimiteerd zien. Als een plek waar talent groei creëert en de markt groter wordt. Denk aan Kim Berry, die Programmers Guild runt, een bedrijf zonder winstoogmerk dat ervoor zorgt dat Congress H-1B visa’s voor getalenteerde buitenlandse computerprogrammeurs verbiedt of limiteert. Hij zegt dat voor elke persoon uit India of China die een baan als programmeur krijgt in de Verenigde Staten, er daar een baan verloren gaat voor iemand die daar geboren is. Het is winnen/verliezen voor hem, niet winnen/winnen. Het is heel moeilijk om vrijgevig te zijn als je deze denkwijze hebt. In deze situatie zijn de vrijgevigen onder ons dom en wordt er gebruik van hen gemaakt. Aan de andere kant, als je denkt dat veel talent zorgt voor meer innovatie en meer productiviteit, dat dat weer leidt tot meer vraag, dan is vrijgevigheid de beste strategie.
De beste programmeurs
Als elke goede programmeur de beste tools krijgt, de beste marketing, en de beste technologie, stel je eens voor hoe veel meer werk dat zal creëren voor de leden van Programmers Guild. Als we de taart groter maken door de beste programmeurs van over de hele wereld aan te trekken, is het onvermijdelijk dat er ook heel veel banen gecreëerd worden voor het lokale talent. Ik denk dat je manier van denken bepaald wordt door je kijk op de wereld. Als je denkt dat alle programmeurs gewoontjes zijn is de taart ook gelimiteerd. Als je denkt dat het je taak is om gewoon te doen waarvoor je bent aangenomen en je daarna naar huis gaat, dan is het natuurlijk gelimiteerd.’ Ik denk dat de wereldeconomie als taart altijd groter wordt. Als je terugkijkt naar de laatste 10 jaar laten de feiten zien dat de wereldeconomie blijft groeien.
Competitie
In deze grafiek van wikipedia waarop de ‘world gross domestic product’ groei sinds de ‘60er jaren te zien is. Tijdens deze periode werden veel auto’s gemaakt door Japanse bedrijven die eerder niet bestonden en de Amerikanen dachten dat veel banen zouden verdwijnen. In dezelfde periode verplaatsten veel bedrijven hun productie naar China. Maar de taart bleef groeien. En de economieën van de meeste landen lieten hetzelfde patroon zien. Banen verdwijnen en worden gecreëerd maar uiteindelijk blijft de taart toch groeien. Ik denk dat als westerse bedrijven willen blijven groeien en competitief willen blijven in de komende jaren, moeten ze zich wel in de wereldwijde arbeidsmarkt mengen. Met toegang tot een grotere arbeidsmarkt heb je toegang tot meer talent en je kunt beter innoveren, groeien en presteren dan de concurrent. De verandering is onvermijdelijk en zoals Seth schrijft, het is waarschijnlijk beter om je kijk op de wereld te veranderen, de verandering aan te nemen en een te proberen een beter leven te creëren.
Over de auteur: Hugo Messer is eigenaar van Bridge-outsoursing.
Over het Podium: Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.