ZZP Netwerk Nederland reageert met een persbericht op een oproep van ZZP-Nederland om ook zzp’ers met een te laag inkomen, net als bijstandsgerechtigden, in aanmerking te laten komen voor kwijtschelding van lokale lasten. “Met deze visie beschouwt Marrink de ZZP’ers in Nederland als tweederangs ondernemers”, stelt de organisatie van oprichters Jerry Helmers en Miranda Brugman.
“Wij vragen ons af waar in de beleving van Marrink de eerste Z in de afkorting van ZZP voor staat. Die staat ‘officieel’ voor Zelfstandig, maar als Marrink zulke maatregelen voorstelt, dan doet hij dat niet voor écht zelfstandige ondernemers.” Ze doen er een alinea verder nog een schepje bovenop: “Zzp’ers die het eens zijn met de visie van Marrink, moeten zich afvragen of ze écht ondernemer (willen) zijn.”
Trots
Ach ja, de aloude ‘zzp’ers zijn geen ondernemers’-discussie. Marrink heeft er geen boodschap aan. “Er is een groot verschil tussen werken voor jezelf en bewust kiezen voor ondernemerschap. Een flink deel van de zzp’ers wil gewoon aan het werk blijven en gaan daarom als zelfstandige verder. Dat zijn inderdaad geen ervaren ondernemers, maar je mag er best trots op zijn dat al die mensen het gewoon proberen in plaats van met een uitkering thuis te zitten.”
Hij vindt dan ook dat succesvolle zzp’ers wat meer inlevingsvermogen kunnen tonen. “Zeker nu krijgen we mensen aan de telefoon die gewoon tijdelijk geen inkomen hebben. Die mensen moet je steunen.” Marrink krijgt alvast gelijk van een aantal politici, zoals burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Ook zij vinden dat armlastige zzp’ers dezelfde privileges met betrekking tot de lokale lasten moeten krijgen als werknemers met een laag inkomen en bijstandsgerechtigden.
Marrink begrijpt overigens wel dat niet alle zzp’ers het altijd met hem eens zijn. “Wij stellen wel eens wat voor waarvan een zelfstandige accountant misschien zal denken ‘waar hebben ze het over, ik verdien een ton per jaar!’. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. In sommige vakgebieden is zelfstandigheid veel minder lucratief, terwijl er soms een heel gezin mee moet worden onderhouden.”
Beeldvorming
De uitingen van ZZP Netwerk Nederland zijn opvallend, vooral omdat ze een reactie zijn op een voorstel om zzp’ers die te weinig geld verdienen bij te staan. Het gaat niet om de veel verguisde verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering of iets dergelijks. Mede-oprichter Miranda Brugman ziet dat anders: “Het gaat niet zo zeer om dat ene voorstel. Wij zien dat het beeld dat ontstaat van zzp’ers is dat zij hulpbehoevend zijn. Daar willen wij van af. Als je kiest voor zelfstandigheid, moet je daar zelf de consequenties van nemen.”
Bovendien: “Waarom is er geen vangnet voor een bedrijf met 50 man personeel dat failliet gaat? Dat heeft veel grotere economische en maatschappelijke gevolgen. Als je dan toch een vangnet voor ondernemers wilt creëren, doe dat dan daar, dat zet meer zoden aan de dijk.”
ZZP Netwerk Nederland laat weten zo’n 400 zzp’ers uit heel Nederland te vertegenwoordigen. Een concurrent voor ZZP-Nederland zal het echter nooit worden. “Wij willen geen belangenbehartiger zijn. We zullen ons geluid laten horen, ook over regelgeving, maar we gaan er niet mee lobbyen.”