1. VVD wint met twee zetels verschil
Mark Rutte eiste gisteravond laat de verkiezingsoverwinning op; zijn partij staat twee zetels voor op comeback kid PvdA. Grote verliezers zijn het CDA en de PVV, al won de partij van Wilders op de valreep nog een paar zetels terug. De uitslag:
VVD 41 zetels (+10), PvdA 39 zetels (+9), SP 15 zetels (-), PVV 15 zetels (-9), CDA 13 zetels (-8), D66 12 zetels (+2), ChristenUnie 5 zetels (-), Groen Links 3 zetels (-7)
2. Ondernemers tevreden met uitslag
Jij bent gelukkig met de uitslag van de verkiezingen. Tenminste, dat zeggen de grote werkgeversverenigingen. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland laten woensdagavond weten dat de uitslag volgens hen goed is voor de stabiliteit van Nederland.
”Voor het eerst in lange tijd is het populisme op de terugweg. De uitslag is daarmee ook een keuze voor een pro-Europees beleid. Er is een stabiele coalitie mogelijk. Dat is goed voor Nederlandse ondernemers en voor onze internationale positie, waar onze economie zo sterk van afhankelijk is”’, staat te lezen in de gezamenlijke verklaring.
Volgens Jaap Smit, voorzitter van de CNV is op basis van de voorlopige verkiezingsuitslagen een kabinet “met louter een links noch een rechts karakter” mogelijk. “Er zal geregeerd moeten worden door het midden.”
3. Oh ja, de nieuwe iPhone
In al het verkiezingsgeweld zou je het bijna vergeten, maar Apple had gisteren weer een live changing event gepland: de lancering van de nieuwe iPhone 5. Een groter en scherper scherm, dunner, lichter en hij heeft een nieuwe stekker. En je kunt straks vijf appjes naast elkaar zetten, in plaats van vier. Applefans weten nog niet zeker of dit een revolutionair ding is. Oordeel zelf, Mashable en onze collega’s van MT hebben alles op een rijtje gezet.
4. Tijdperk van beursgangen voorbij?
Met de recente tegenvallende beursgang van Facebook krabben ondernemers zich nog eens achter de oren; is een beursgang wel zo’n goed idee? Waar het een paar jaar geleden nog een prachtig middel leek om geld op te halen, wordt er nu wel twee keer nagedacht, signaleert Inc. Dat illustreren ze met ondernemer Curt Richardson, die wel andere manieren weet om te groeien. “Ik ken genoeg ondernemers die naar de beurs gingen en daar flink spijt van hebben.”
5. “De formatie kan in drie dagen”
Als het aan MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel ligt, is er over een paar dagen een nieuw kabinet. En als de formateur hem niet belt, dan belt hij zelf wel, meldt hij bij Z24. “Punt een is dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering moet zijn. Het Kunduz-akkoord, of Lente-akkoord, hoe je het ook noemt, kon in twee dagen. Nou laat de formatie dan drie dagen duren. Dan hebben ze nog een dag extra om hun lijstje met kandidaat-ministers te bellen.”
“Punt twee is geen lastenverzwaring meer voor ondernemers. Punt drie meer ruimte voor ondernemers dus minder regels en zeker geen nieuwe regels en toezichthouders voor bijvoorbeeld de banken. Geen bankenbelasting dus want de economie heeft sterke banken nodig die de kredietkraan weer open kunnen draaien.”
“En ten vierde, een agenda voor economische groei, want daar wordt nu te weinig over gesproken. Het gaat in Den Haag vooral over het verdelen van de taart, niet over het groter maken ervan.”
6. De nieuwe Fast 50 is er weer
De vijftig snelst groeiende techbedrijven van de lage landen zijn bekend. Gisteren gaf organisator Deloitte de nominaties vrij voor de Technology Fast50. De Technology Fast50 is een jaarlijkse verkiezing van de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland en België. Om zich te kwalificeren, moeten bedrijven voldoen aan verschillende vereisten: zo moeten ze langer dan vijf jaar bestaan en een aan technologie verwant product of dienst zelf ontwikkelen. Deloitte neemt de omzetgroei over de vijf jaren tot en met 2011 en zet die af tegen de omzet uit beginjaar 2007. Zo rolden er in het verleden duizenden procenten groei uit voor TomTom, Albumprinter en andere toppers uit de Fast50. Of de crisis daar ditmaal iets aan afdoet, is nog even afwachten: de definitieve ranking inclusief groeicijfers worden in oktober pas bekend.
Bekijk ook welke bedrijven genomineerd zijn voor de Rising Star, een aanmoedigingsprijs en opmaat voor de Fast50.
7. En dan dit:
Waar Rutte en Samsom maximaal rendeerden, scoorde de partij NXD (wie?) het laagste. De partij verzamelde in het hele land 68 stemmen. Ook Hero Brinkman komt tot nog toe uit op nul zetels, waarmee hij op Twitter de trending titel ‘Zero Brinkman’ in de wacht sleepte. Brinkman zegt nog steeds op twee à drie restzetels voor zijn partij te hopen.
Tot zover de Sprout update van 13 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.