Wat is Whoppah?
Een online marktplaats voor hoge kwaliteit, tweedehands (vintage) design en kunst. Denk aan stoelen van Charles Eames, banken van Artifort en tafels van Philippe Starck. Vergelijkbaar met wat The Next Closet doet voor mode. Het aanbod op Whoppah is afkomstig van zakelijke aanbieders, onder wie ook designers zoals Jan des Bouvrie, en particulieren.
Dat aanbod moet “kwalitatief goed zijn, daarmee onderscheiden we ons van generieke marktplaatsen”, zegt Thomas Bunnik, die het platform samen met partner Evelien Remmelts begon. Whoppah cureert het aanbod en de kwaliteit van items, maar werkt niet à la Catawiki met een veiling (je kunt wel bieden).
Advertenties worden automatisch geclassificeerd, waardoor je als koper aan de hand van een foto vergelijkbare items kan vinden. Communicatie tussen verkopers en kopers wordt zo veel mogelijk geautomatiseerd met behulp van een chatbot. Gekochte items kunnen ook worden afgeleverd met een exclusieve, verzekerde transportservice.
Wie zitten erachter?
Nadat Thomas Bunnik zijn online vermogensbeheerder Pritle in 2017 voor 12,5 miljoen euro verkocht aan BinckBank, beviel het toch niet zo goed als hij had gehoopt om weer bij een bank te werken. “De uitdaging zit voor mij meer in het creëren van iets nieuws, in plaats van het dragen van een grote verantwoordelijkheid bij een beursgenoteerd bedrijf, in een structuur die al voor je gedefinieerd is.”
Bunnik nam ontslag bij BinckBank en ging op reis door Zuid-Amerika. “Dan ben je op je 33ste vermogend geworden en ga je nadenken: wat is je doel? Tegelijk werd ik geconfronteerd met klimaatverandering, met afgebroken ijsschotsen en droogte in het binnenland.”
Terug in Nederland ontstond “aan de keukentafel” met vriendin Evelien Remmelts het idee voor een nieuwe online marktplaats. “We waren omringd door dingen die we wilden verkopen, maar we wilden ook dingen kopen. Andere marktplaatsen vonden we niet aantrekkelijk. We besloten ons te richten op het onderdeel home en kunst. Daar kun je verschil maken, er is ruimte voor modernisering met technologie.” Eind 2018 begon de ontwikkeling van het platform, dat vorige week live ging.
Remmelts werd met haar marketing- en pr-achtergrond medeoprichter van Whoppah, waar ze zich ook bezighoudt met het product, design en contact met developers. Samen met je partner een startup runnen heeft zo zijn voordelen, vertelt Remmelts. “Je kan zowel het mannelijke en vrouwelijk terug laten komen in het product. Daarnaast ga je zo op in je bedrijf, dat het heel fijn is om het ook te kunnen delen. Je bent er toch dag en nacht mee bezig. Het voelt niet als werk, we zijn samen iets aan het creëren.” Het team telt nu in totaal 9 mensen.
Wie zitten erop te wachten?
Bunnik: “Consumenten die op zoek zijn naar kwaliteit en oog hebben voor duurzaamheid.” Ongeveer tweederde van het aanbod is afkomstig van zakelijke aanbieders, zoals interieur- en kunsthandelaren. Woonwinkels kunnen op Whoppah online verkochte retouren en showroommodellen verkopen. “Deze markt is nog best offline. We zijn een digitaal verlengstuk van een groep ondernemers die zelf niet zo thuis zijn in de digitale wereld.”
Hoe ver is Whoppah?
Whoppah ging vorige week live en heeft nu een aanbod van 4000 items. Met behulp van een marketingcampagne op Instagram, Facebook en Google werd de app (de website is nog in ontwikkeling) tot nu toe 10.000 keer gedownload.
Het cloudplatform is relatief eenvoudig op te schalen, zegt Bunnik. Enerzijds om te zorgen voor efficiënte samenwerking met toeleveranciers zoals groothandels en kunsthandelaren. Anderzijds om de dienst ook snel in het buitenland te kunnen uitrollen; Whoppah werkt inmiddels aan uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk en Hongkong.
Wat is het businessmodel?
Het verdienmodel is volledig geënt op zakelijke aanbieders, die een commissie betalen van 15 procent van de verkoopopbrengst (behalve een euro aan transactiekosten voor de koper betalen particulieren niets). De gemiddelde transactiewaarde ligt nu op zo’n 1000 euro. Een nieuw verdienmodel zit in het samenwerken met interieurontwerpers die interieuradvies geven, op basis van de items die worden aangeboden op Whoppah.
Nog geld nodig?
Samen met een aantal angel-investeerders staken Bunnik en Remmelts tot nu toe 750.000 euro in de lancering van het platform. Namen worden niet gedeeld, maar onder die angels bevinden in ieder geval een architect, een vastgoedhandelaar en een e-commerce-specialist. Om ook de groei naar het buitenland te bekostigen is de startup op zoek naar een vervolginvestering van 3 miljoen euro.