1. Half miljard voor vaag Augmented Realitybedrijf
De hype rond virtual en augmented reality bereikt zo langzamerhand een kookpunt: Google en alle Amerikaanse vc’s die ertoe doen steken ruim een half miljard dollar in Magic Leap, een startup waarvan niemand precies weet wat hij doet. De oprichters wel: die beloven een totaal nieuwe manier van interactie met computers, dankzij ruimtevaart- en andere technologie die bepaald niet op de plank ligt. Vandaar de enorme kapitaalsbehoefte. Google lijkt nerveus te zijn geworden door de aankoop van VR-bril Oculus Rift door Facebook, dat daarvoor 2 miljard aftikte.
2. Consument begint te spenden
Hoopgevend: consumenten hebben in augustus 1,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden, de grootste consumptiegroei in bijna 4 jaar. Vooral aan duurzame goederen als kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten gaven consumenten volgens het CBS meer uit. In mei, juni en juli lagen de bestedingen al iets boven het niveau van een jaar eerder. De stabilisatie en groei van de consumptie volgen op bijna 3 jaar van vrijwel onafgebroken krimp. Vooral kledingwinkels deden goede zaken.
3. Bird Control Group in Kairos 50
25 onder de 25-ondernemer Steinar Henskens (23) is met zijn vogelverschrikbedrijf Bird Control Group geselecteerd voor de Kairos 50 lijst van meest innovatieve ondernemers onder de 25. Hij ontwikkelde een lasersysteem dat vogels uit de buurt van landings- en startbanen houdt. Vorige week mocht hij al naar Californië om daar te pitchen voor vooraanstaande ondernemers en investeerders. Onlangs spraken we Henskens over zijn vorderingen.
4. Shapeways wil meer fabrieken
3D printservice Shapeways wil een reeks fabrieken neerzetten in Europa en Amerika. Dat zegt directeur Peter Weijmarshausen in het Eindhovens Dagblad. Deze week opende hij een nieuwe fabriek in een bestaande fabriekshal in Eindhoven. ‘We zien deze fabriek, net als die bij ons hoofdkantoor in New York, als een soort proeffabriek. We gaan hier zorgvuldig uitzoeken hoe groot een ideale 3D printfabriek is. Als we dat weten gaan we nieuwe fabrieken vestigen in de rest van Europa en in Amerika. We willen zo dichter bij onze klanten zitten.’
5. Omzet en winst Wehkamp daalden juist
Vorige week maakte RFS, de holding boven webwinkels Wehkamp, Fonq en Create2Fit, nog stijgende resultaten bekend, maar daarvoor blijkt het wel omzet die het voor partners genereert mee te rekenen. Volgens internationale boekhoudregels telt alleen de commissie op dergelijke deals mee, schrijft het FD, dat bij de KvK een jaarverslag aantrof met een omzet die fractioneel daalde, tot net geen 500 miljoen. De aandeelhouders, onder wie Ad Scheepbouwer, lieten zich 2,5 keer de nettowinst aan dividend uitbetalen, ten laste van een kredietfaciliteit.
6. Zeewierboerderij vraagt crowdfunding
Ondernemer Koen van Swam wil de eerste Noordzeeboer van ons land worden. In de buurt van Texel gaat hij zeewier telen en zoekt investeerders via CrowdaboutNow. Hij wil zo snel mogelijk gaan ‘zaaien’. Zeewier wordt nu vooral in het ‘wild’ geoogst, maar dat is een aanslag op de natuur. De aankomende zeewierboer is een van de genomineerden voor de Duurzame Jonge 100. Na een maandje crwodfunden heeft Van Swam 10.000 euro bij elkaar, hij hoopt komend voorjaar de eerste kilo zeewier te kunnen oogsten.
7. En dan dit: Nokia-telefoons nu definitief passé
Microsoft dumpt de merknaam Nokia. Voortaan heten zijn smartphones kortweg Microsoft Lumia, om duidelijk te maken dat de ooit zo machtige Finse telefoonfabrikant volledig in handen is van het Amerikaanse bedrijf. Het zelfstandige deel van Nokia blijft nog wel onder zijn oude naam actief als kaartenmaker en leverancier van netwerkapparatuur.
Tot zover de Sprout update van woensdag 22 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren