FreedomLab is een onderzoeksinstituut waar de invloed van opkomende technologieën op de samenleving wordt onderzocht en geduid. Dit doet de organisatie in Amsterdam in de vorm van een denktank, een consultancy en een campus, legt community builder en business developer Eva Wubbe uit.
“Op onze creatieve campus, drie monumentale panden naast Artis, brengen we filosofen, journalisten, ondernemers, developers en ontwerpers samen om te experimenteren met en vorm te geven aan onze toekomstige samenleving. Klanten en community members zijn onder meer Pacmed, Wevolver, Triple IT, FastMovingTargets en Unilever.
Kan je de ruimte omschrijven?
“Drie monumentale panden naast Artis Amsterdam hebben een moderne, creatieve inrichting en grote, hoge open ruimtes waar je geprikkeld wordt door onze geschiedenis en de toekomst. De monumentale ruimtes die in 1800 functioneerden als de eerste tramremise van het openbaar vervoer van Amsterdam hebben nu een inrichting die uitnodigt tot creativiteit. Waaronder een ‘library cafe’ in de oude tramremise gevuld met boeken over innovatie, maatschappelijke verandering en digitalisering en een VR Formule 1-racestation.
Waarom vinden jullie een unieke werkruimte zo belangrijk?
“We vinden vooral een creatieve werkruimte belangrijk: creativiteit wordt een van de belangrijkste skills van de toekomst. Als robots straks de robots bouwen, zal ook ons begrip van ‘kennis’ veranderen en verschuiven van het kunnen onthouden en opsommen richting het kritisch en creatief kunnen benaderen, het kunnen afwegen van wat bijvoorbeeld waarheid is of het kunnen prioriteren.”
“Een creatieve werkruimte draagt hier een steentje aan bij, omdat het de werknemer op het juiste beginpunt zet voor een succesvolle, productieve en energieke dag en continu stimuleert om in plaats van op de automatische piloot te werken, het werk creatief te benaderen waar weer innovatie uit voort kan vloeien.”
Wat zijn de reacties van bezoekers?
“FreedomLab Campus heeft een hele fijne open sfeer waar je graag dagelijks heen gaat voor je werk”, zegt Willem Herter van Pacmed. “Daarnaast delen de mensen de visie met elkaar dat innovatie niet stopt bij de technologie. Daardoor worden we continu uitgedaagd ons product in een bredere maatschappelijke context te zien.”
Johan Schaap (FastMovingTargets) noemt de plek een hidden gem, “een combinatie van diversiteit op hoog niveau en open minded mensen”. Peter Vermeiren, oprichter van HealthLeads.nl: “De spontane stroom van ideeën en kruisbestuiving tussen de mensen en ideëen is overweldigend en zeer inspirerend. Een plek van serendipiteit en positieve energie.”
Wat zijn jullie ervaringen: wat werkt er wel en wat werkt er niet goed?
“Het klinkt logisch, maar het belangrijkste is dat de faciliteiten altijd 5 sterren blijven verdienen, zoals schone wc’s, goede koffie en snel wifi. Daarnaast blijkt de rol van een community builder onmisbaar. Zeker in een ‘broedplaats’ die we bij FreedomLab proberen te creëren is een aanjager van netwerken en relaties nodig om mensen bij elkaar te brengen en interactie te realiseren, zowel op sociaal niveau als qua inhoud.”
“Leren van elkaar lijkt in een co-work space soms eerder een nice to have dan een must have: de community is niet de werkgever. Dus hoe stimuleer je mensen om een uurtje vrij te maken? Ook binnen één organisatie (in plaats van een verzameling organisaties) is het nodig om iemand te hebben die verbindingen ziet op alle niveaus: van overlappende hobbies tot en met problemen die andere werknemers ook al eerder hebben opgelost.”