Online video’s plaatsen en bekijken is enorm populair. Zo wordt op YouTube in twee maanden tijd meer beeldmateriaal geplaatst dan de Amerikaanse zenders ABC, NBC en CBS sinds 1948 samen had kunnen uitzenden, als ze 24/7 in de lucht waren geweest. Daar staat tegenover dat volgens schattingen van onderzoeksbureau’s comScore en Nielsen in december 2009 33,2 miljard online video’s werden bekeken.
Een groot potentieel aan nieuwe klanten en sollicitanten ligt dus binnen handbereik. Een goede film of viral maken is hiervoor wel een eerste vereiste, anders zal je film niet tot nauwelijks bekeken en doorgestuurd worden. Maar als je deze eenmaal hebt, dan zijn er meerdere manieren om te zorgen dat uw film bekeken wordt. Zo zijn er verschillende websites waar je je film kan plaatsen. Een overzicht:
Eigen site
Begin bij je eigen bedrijfssite. Bij de meeste websites is het erg eenvoudig om je eigen filmpje te uploaden. De huidige Content Management Systemen (CMS) zijn uitgerust met een mogelijkheid om video te integreren met je website. Vaak is het een kwestie van de zogenoemde embedded link te kopiëren en in het CMS te plakken.
YouTube
De meest populaire videosite is YouTube. Hier worden ook de meeste online video’s bekeken. Deze site is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een platform met honderden miljoenen bezoekers, die dagelijks meer dan een miljard video’s bekijken en iedere minuut 20 uur aan videomateriaal uploaden.
Dailymotion
Evenals op YouTube kan je op de van origine Franse site Dailymotion kosteloos video’s plaatsen en bekijken. Het voordeel van deze site is echter dat de filmpjes hier een maximale duur van 20 minuten mogen hebben, tegen 10 minuten op YouTube. Daarnaast heeft een fonds dat deels in handen is van de Franse staat onlangs nog een grote kapitaalinjectie in de site gedaan om het geschikt te maken voor mobiele telefoons en IPTV.
Vimeo
Vimeo onderscheidt zich door zich vooral te richten op hoogwaardiger, meer creatievere video’s te tonen. Wie een rasecht reclamefilmpje wil verspreiden kan hier dan ook niet terecht, want commercieel gerichte filmpjes worden verwijderd. Maar de alternatieve viral kan hier indruk maken. Ook bij Vimeo zit je niet vast aan de tijdslimiet van 10 minuten. Hier kan je wekelijks tot slechts 500 MB uploaden. YouTube heeft de uploadlimiet onlangs verhoogd naar 2 GB om meer high definition beeldmateriaal te krijgen.
Google Video
Tot slot is er Google Video. Sinds Google YouTube heeft overgenomen, kan je hier zelf geen video’s meer uploaden. Maar gezien veel mensen wel via deze weg op zoek gaan naar filmpjes, is het goed te controleren of je video hier ook tussen staat en gevonden wordt.
Vul ook het Beter Bereikbaar-onderzoek in.
Dit artikel is u aangeboden door Telfort.