Wanneer jonge moeders minder gaan werken om hun kind extra aandacht te kunnen geven, vertaalt dat zich op de werkvloer nog weleens tot een figuurlijke muur. De vrouwen komen niet hogerop binnen de organisatie, omdat zij bijvoorbeeld 4 dagen per week zijn gaan werken. Ditzelfde geldt tegenwoordig natuurlijk ook voor jonge vaders, indien zij de opvoeding voor het grootste gedeelte op zich nemen.
Flexibiliteit
Binnen de cultuur van dergelijke organisaties – en dat zouden er veel zijn, als we de onderzoeken mogen geloven – is weinig oog voor flexibiliteit. Het was voor de Amerikaanse assistent-professoren Lindsey Trimble O’Connor en Erin Cech de aanleiding om eens uit te zoeken hoe werknemers van dergelijke organisaties hun bedrijf eigenlijk ervaren. Hun resultaten publiceerden zij deze maand op Harvard Business Review.
Ze onderzochten of het hebben van een werkplaats zonder veel flexibiliteit voor medewerkers invloed heeft op de toewijding tot het werk, hun voornemen om hun baan te behouden of te verlaten, hun kansen op een work-life-balance en hun gezondheid.
De onderzoekers gebruikten een grote groep van 2.700 Amerikaanse werknemers uit verschillende branches met uiteenlopende sociaal-economische en etnische achtergronden. Om de mate van flexibiliteit in hun bedrijfscultuur te onderzoeken, vroegen ze de werknemers in een enquête of zij dachten dat je verder kon komen in je werk indien je tijd vrijaf nam of je schema omgooiden vanwege persoonlijke of familie-gerelateerde zaken.
Minder loyaliteit
Uit het onderzoek van Trimble O’Connor en Cech bleek dat werknemers uit organisaties met weinig flexibiliteit minder blij zijn met hun werk dan werknemers uit flexibelere organisaties. Ook bleken werknemers minder loyaal aan hun werkgever: ze gaven ze sneller aan dat ze hun baan in de nabije toekomst wilden opzeggen. Het effect ging niet alleen op voor jonge ouders, maar bijvoorbeeld ook voor mensen zonder kinderen.
Sterker nog, werknemers met weinig flexibele werkgevers ervaren meer gezondheidsproblemen en depressiviteitskrachten. Ze hebben een slechtere work-life-balance en verzuimen vaker op hun werk. Ook slapen ze slechter. Dit effect gaat op voor mensen met en zonder kinderen, ongeacht hun etnische achtergrond.
De onderzoekers verklaren hun resultaten met het feit dat de moderne werknemers waarschijnlijk niet houdt van werkgevers die hen als het ware bestraffen voor het hebben van een privéleven. Voor jonge, groeiende bedrijven is dit dus een wijze les: vergeet in je snelle groei niet om oog te hebben voor flexibiliteitswensen van je medewerkers. Je wil immers geen ontevreden en ongezonde werknemers die niet op komen dagen.