Het platform, opgezet door econoom Peter Heijen, draaide sinds eind vorig jaar op proef en vindt dat nu de tijd rijp is om officieel live te gaan. De ex-bankier, die werkte bij ‘een van de grootste pensioenfondsen van Nederland’, kwam op het idee tijdens een rondreis door Bangladesh.
De beste stimulans voor de economie is een sterke middenstand, is Heijens filosofie. Maar mkb’ers in opkomende landen zijn vaak te groot voor een microkrediet of te klein voor een lening van de bank. Daarom staat dit segment ook wel bekend als de ‘missing middle’. ‘Zowel bij reguliere banken als microkredietinstellingen kunnen ze niet terecht.’
Crowd
Lendahand wil de ondernemers aan groeifinanciering helpen met een vorm van crowdfunding; de ‘crowd’ bestaat uit investeerders die via het platform geld verstrekken en dit bedrag na de afgesproken periode terugkrijgen, plus 3 procent rente (op jaarbasis).
Het ontwikkelingskapitaal wordt door lokale partners van Lendahand verstrekt aan ondernemers, die dat kapitaal in machines, grondstoffen of een werkplaats kan investeren.
Banen
Het sociale aspect zit ’m in het feit dat er volgens Lendahand wordt geïnvesteerd in ’de vindingrijkheid en zelfredzaamheid van ondernemers, wat leidt tot de creatie van banen’. Hierdoor verbeteren volgens Lendahand uiteindelijk ook de leefomstandigheden.
‘Het is een model dat past in deze tijdgeest. Een eerlijke en solide hybride van investeren en krediet verstrekken tegelijkertijd.’
Truckchauffeur
Lendahand kan inmiddels bogen op 62 gefinancierde projecten met een totale financiering van 220,000 euro en een oogst van 104 nieuwe banen.
Op dit moment staan er 6 nieuwe projecten open voor financiering. Voorbeelden zijn een truckchauffeur die zijn vrachtwagen moet laten reviseren, een restauranteigenaar die wil uitbreiden en een garagehouder die een compressor wil aanschaffen.
Terugstorten
Als een crowdfundingronde het doelbedrag niet haalt en de lening dus niet kan doorgaan wordt het investeringsbedrag teruggestort. ’Maar tot op heden is dit nog nooit voorgekomen’, aldus Lendahand.
Ook wanbetaling komt komt volgens het platform ’nagenoeg niet’ voor. Als dat wel gebeurt, dan betaalt de lokale partner de lening en de rente uit, garandeert het platform.