Hiermee reageert de bewindsvrouw op de aanhoudende kritiek op organisaties als Milieudefensie. De succesvolle vertraging van nieuwe infrastructuurprojecten leidde al eerder tot een oproep van CDA, VVD, PvdA en PVV om de beroepsklagers monddood te maken. Dit ging over een beperking van de inspraakmogelijkheden.
Daarover hebben we nooit meer iets gehoord, maar de rel over een onderzoek naar ‘fout hout’ door Milieudefensie bracht de organisatie opnieuw in de vuurlinie. De Raad Nederlandse Detailhandel had een klacht ingediend over het onderzoek, dat winkelketens er onterecht van zou beschuldigen fout hout te verkopen.
Opmerkelijk is dat juist Cramer, die in de jaren tachtig enkele jaren bestuursvoorzitter van Mileudefensie was, nu met maatregelen komt.
Kritisch
Ze noemt geen namen, maar trekt wel een grens. Bij eenzijdige en onvolledige informatie en het op ondemocratische wijze voeren van het maatschappelijke debat ‘moeten we als overheid zeer kritisch zijn’.
In dat geval zal Cramer de gang van zaken met de organisaties bespreken. ‘En uiteindelijk, als deze eenzijdigheid of onvolledigheid voortduurt, kan dit leiden tot stopzetting van de subsidie.’
Stopzetting van subsidies betekent nog niet het einde van milieulobbies. De subsidies zijn vooral bedoeld voor speciale projecten. Toch doet Milieudefensie-directeur Frank Köhler alvast alsof zijn neus bloedt. Hij geeft Cramer groot gelijk, suggererend dat zijn eigen club zich niet aan onvolledigheid schuldig maakt.