“In 2000 ben ik officieel met LinQ gestart. Het concept: studenten die andere studenten werven en soms ook selecteren voor uitzendwerk bij opdrachtgevers.”
“Inmiddels zijn er zo’n 40 LinQers die allemaal ongeveer 50 studenten in hun netwerk hebben. Per maand wordt er ongeveer 15.000 uur gewerkt. Er zijn studenten die elke week 20 uur werken, maar er zijn er ook die af en toe alleen op een evenement als de huishoudbeurs staan.”
“LinQers zijn studenten die niet zelf het uitzendwerk willen doen, maar wel geld willen verdienen omdat ze willen genieten van het studentenleven.”
Cool
“Het is cool om LinQer te zijn. Je krijgt een mobiele telefoon, een klein sponsorbudget of extra’s als toegangskaarten voor feestjes om weg te geven, zoals ‘Club Amsterdam’ in hotel Arena. Bij LinQ Live, ons pand in Utrecht, kunnen ze ruimtes gebruiken om te vergaderen met hun club of vereniging en krijgen ze de gelegenheid om zelf een feest te geven. Studenten willen primair gewoon een leuk baantje waarmee ze geld kunnen verdienen, maar af een toe een borrel of iets extra’s vinden ze mooi.”
Contact
“Wij onderhouden de contacten met de LinQers, zij zorgen zelf voor hun eigen netwerk. Het is voor LinQers heel belangrijk dat ze goede mensen vinden voor onze opdrachtgevers en dat ze die aan zich weten te binden, want ze krijgen alleen betaald voor de uren waarin de mensen uit hun netwerk goed hun werk hebben gedaan. De LinQers zijn eigenlijk onze intercedenten.”
Netwerk
“De LinQers vinden we binnen ons eigen netwerk. Soms zijn het studenten die via een andere LinQer bij ons gewerkt hebben en initiatief hebben getoond. Er gaat een aantal sollicitatierondes aan vooraf. De laatste ronde bestaat uit een borrel met andere LinQers, die vervolgens hun voorkeur mogen uitspreken. Dat wegen we mee in het besluit of we iemand wel of niet aannemen.”
“Opdrachtgevers zijn er genoeg, het is tegenwoordig het moeilijkst om uitzendkrachten te vinden. Studenten kunnen soms heel verwend zijn. We investeren daarom zoveel mogelijk in de kandidatenkant. De LinQers weten waar de beste mensen zitten en als ze hun hele jaarclub via ons aan het werk krijgen, mag daar best iets extra’s tegenover staan. Dan krijgen ze bijvoorbeeld allemaal een ski-jack met het LinQ-logo erop.”
CV
“Eens in het jaar houden we voor onze LinQers een kerstborrel. Iedereen mag dan drie vrienden meenemen, maar dan moeten die wel bij de deur hun CV inleveren, zo breiden we ons netwerk uit. Het is heerlijk als een student denkt dat LinQ alleen bestaat uit zijn LinQer. Een student is meer geneigd zich te committeren aan een medestudent dan aan een uitzendbureau.”
Binden
“Dat LinQ studenten voor hun hele studieperiode aan zich weet te binden, komt ook door het toekomstperspectief dat het bureau biedt. Studenten die tijdens hun studietijd ambitieus en getalenteerd blijken, kunnen via de werving- en selectietak van LinQ uiteindelijk een vaste baan vinden. Via LinQ Up doen studenten relevante werkervaring op bij een toekomstige werkgever of solliciteren ze naar een starterfunctie. LinQ Openers, een samenwerkingsverband met Career Openers, brengt bedrijven en toptalenten bij elkaar.”
Cirkel
Het is heel leuk om de cirkel rond te krijgen. Een eerstejaars rechtenstudent kun je nog geen inhoudelijk werk laten doen op een advocatenkantoor. Maar iemand die bijna is afgestudeerd, kan dat wel. We zijn heel kritisch in de opdrachten die we aannemen. Ik benader ook heel gericht zelf bedrijven waarvan ik denk dat we ze kunnen helpen. We trekken geen blik studenten open, maar proberen echt mee te denken. Dat maakt het voor de mensen die hier op kantoor werken ook leuker.”
Door: Karin Quint