Geldvoorelkaar.nl, dat zich met een totaal van 500 gefunde projecten en ruim 32 miljoen euro aan verstrekt krediet het grootste crowdfundingplatform van Nederland mag noemen, ziet de rechtstreekse koppeling met het BKR vooral als een preventieve maatregel, benadrukt oprichter Edwin Adams.
‘Wij willen niet dat mensen te veel lenen, daar is niemand bij gebaat.’ Potentiële crowdfunders werden al gescreend bij Geldvoorelkaar.nl, maar moesten daarvoor zelf BKR-gegevens aanleveren.
En dat is een omslachtig proces, licht Adams toe, ‘dat willen we makkelijker maken’. Ook de BKR zelf heeft volgens hem baat bij de koppeling met het crowdfundplatform, want die krijgt zo een completer beeld van het leengedrag van mensen.
Limiet
Oftewel: als iemand naar een bank gaat of een ander crowdfundingplatform, dan kunnen ook zij zien of diegene aan zijn limiet zit. Behalve de kredietwaardigheid kan Geldvoorelkaar dankzij de BKR-koppling ook de geldigheid van identiteitsdocumenten controleren.
Het komt volgens Adams enkele keren per jaar voor dat het crowdfundplan van een ondernemer wordt afgewezen op basis van te hoge privéschulden.
Of andere platforms ook een rechtstreeks BKR-koppeling moeten invoeren laat Adams in het midden: ‘Ieder zijn eigen keus. Sommige platforms willen zich zo min mogelijk bemoeien met de kredietaanvraag. Ik vind dat je zorgvuldig moet zijn en heel erg goed moet screenen voordat je een project online ziet. Wij zijn er wel voor dat ook andere platforms die zorgvuldigheid gaan inbouwen.’
Zie ook:
5 nieuwe crowdfundingplatforms
Wat de komst van Kickstarter betekent
Studenten worden crowdfundingconsultant
Sociale crowdfunder Lendahand stort zich op ’mesokrediet’
Leapfunder crowdfundt zichzelf
Zo cool is crowdfunding
CityShare crowdfundt aandelen voor sociale reisapp
Crowdfunder 1%Club stort zich op Nederland
Is crowdfunding iets voor jou?