Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?
“Ik ben Robert Govers (47, foto links, red.). Ik stamp momenteel Happix uit de grond, een vergelijkingssite waar je fotografen kunt zoeken, vergelijken en boeken. Naast het bieden van dat overzicht bezorgen we de ruim duizend fotografen op het platform veel gemak. Die zijn meestal minder goed in planning, klantenservice en marketing. Zo brengen we de markt bij elkaar. Fotografen willen allemaal bovenaan staan op Google. Dat kan niet, maar je kunt wel samen op de eerste rij zitten.”
“Er zijn meer websites waar je portfolio’s van fotografen kan vinden, maar er is er niet een die het hele traject van leadgeneratie, sales en aftersales doet. We groeien hard en hebben het aantal aanvragen voor fotoshoots de afgelopen maanden zien verdubbelen. Exacte aantallen deel ik niet, om de concurrentie niet wijzer te maken dan nodig.”
“Het is een bijzondere niche, want fotografie is emotie. Mensen laten hun eigen product of bedrijfspand in beeld brengen. Daar zit iets van trots of emotie in, en dan wil je fotograaf die bij je past. Andere platforms vergelijken op basis van harde data, waardoor het uiteindelijk altijd de prijs de doorslag geeft. Bij fotografie is de beste aanbieder niet per se de goedkoopste, maar de degene die het beste bij je past.”
Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?
“ik studeerde scheikunde maar vond fotografie – dat ik als bijbaantje deed – eigenlijk veel leuker. Ik deed de fotovakschool en gebruikte fotografie als een manier om mezelf te ontwikkelen, om overal binnen te kunnen kijken en mensen te ontmoeten.”
“Ik startte een fotostudio in Breda. Toen ik digitaal op zag komen, ben ik verder gegaan zonder medewerkers, door alles uit te besteden op projectbasis. Maar als ik een tijdje hetzelfde doe, vind ik het saai worden. Toen zag ik een kans voor fotografen te bundelen op een platform.”
“Ik heb nooit in loondienst gewerkt. Ik denk niet dat ik zou functioneren in een omgeving waar mijn creativiteit en associatief creatief vermogen door processen zou worden beperkt.”
Ondernemen is het moment dat er niemand meer is tegen wie je ‘ja maar’ kan zeggen
“Ondernemen is het moment dat er niemand meer is tegen wie je ‘ja maar’ kan zeggen. Dat je alleen de keuze hebt tussen zwemmen of breken, en de enige weg is voorwaarts. Je moet wel: je ligt er in – kijk maar hoe je boven blijft. Ondernemen is ook: dingen aangaan waarvan je op dat moment nog niet weet of je het wel aankan.”
Wat zijn je grootste uitdagingen als ondernemer?
“Om dingen te laten gebeuren waar je wel verantwoordelijk voor bent, maar waar je in eerste instantie geen verstand van had. Zoals IT en online marketing. Daar moet je je netwerk voor gebruiken, mensen aan elkaar knopen. Dat is een kwestie van net zo lang bellen tot het geregeld is.”
“Ik wil met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk waarde creëren. Des te later kun je met financiering aan de gang. We doen tot nu toe alles op eigen kracht. Juist die beperktheid zorgt dat je veel effectiever werkt.”
Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?
“Mijn belangrijkste drijfveer is dat ik altijd om het hoekje wil kijken, mezelf wil ontwikkelen en niks wil missen. Daarom ben ik ook te zwaar (lacht). Ik wil het allemaal.”
“Inspiratie kreeg ik ook bij bedrijven bij wie ik als fotograaf jarenlang heb gewerkt. Als je een dag met iemand uit de Quote 500 rondloopt, dan zie je de rust waarmee ze zaken oppikken. Hoe ze er vriendelijk, maar wel duidelijk voor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op blijven, een team op een bepaald doel gericht krijgen.”
Als je denkt dat je niet meer kunt, dan ben je op de helft
“Mijn vader zei altijd: als je denkt dat je niet meer kunt, dan ben je op de helft. Dat heeft veel invloed gehad. Als er op mijn weg een muur staat, dan denk ik: hoe kan ik er overheen, eronderdoor, hoe kan ik ‘m opblazen of verkopen?”
Waarom ben je lid geworden van het Sprout-netwerk?
“Vooral vanwege de inspiratie. Jezelf ontwikkelen lukt het beste als je in contact komt met mensen die je gewoonlijk niet spreekt, of informatie vindt waar je normaal gesproken niet tegenaan loopt. Het is zo mooi om je te laten verrassen door dingen die je nog niet wist. Als ik op een netwerkevenement ben, krijg ik altijd goede inzichten.”
Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?
“Ten eerste: niet praten, maar luisteren. Gooi je problemen en uitdagingen op tafel, vraag door en leer ervan. Er komt altijd iets terug waar je iets aan hebt. Mensen die vooral praten, leren niet. Dat heb ik zelf door schade en schande geleerd. Succesvolle ondernemers stellen vragen: hoe zou jij dat doen?“
“Tot slot: als je een concept bedenkt en daar partners bij haalt, breng dat concept en intellectueel eigendom dan onder in een licentiemodel. Anders ben je op het moment dat je partners eruit stappen al je kennis en kapitaal kwijt. In mijn geval moest ik het concept terugkopen. Op het moment dat je besluit om met externe investeerders te werken, wees je er dan van bewust dat je intellectueel eigendom een waarde vertegenwoordigt die gelijkwaardig is aan de inbreng van je investeerder.”
Waar kunnen andere Sprout-members jou mee helpen?
“Ik zou best wel eens in contact willen komen met mensen die dit allemaal al een keer gedaan hebben. Die een groot platform hebben opgezet, en verkocht. Daar zou ik heel graag mee sparren en een kop koffie drinken.“
Robert is member van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Kijk hier voor meer info over het Sprout membership