Die coronacrisis, of The Great Lockdown, het zijn al clichébegrippen an sich geworden. Gek is dat niet: het zijn immers bijzondere tijden, turbulente tijden of zelfs precaire tijden waarin we er samen alleen voorstaan. We zijn er voor elkaar, juist nu!
Staan we tijdens de intelligente lockdown nog massaal in de coronastand, we werken toe naar het nieuwe normaal. Maar hoe ziet zo’n post-corona-wereld eruit? Wordt de coronacrisis de grote gelijkmaker, een katalysator voor duurzaamheid, een gamechanger voor, ach ja, van alles en nog wat? Gaan we zelfs toe naar een periode van deglobalisering? Of zeggen we straks: dit was geen systeemcrisis, dus we kunnen weer over op business as usual?
W-curve
En wat voor economische crisis zullen we voor de kiezen krijgen: een V-curve, U-curve, L-curve of – de jongste telg uit de curvenfamilie – een W-curve? Tsja, het zal er sterk vanaf hangen hoe goed we ons houden aan de coronavoorschiften. Zoals Rutte en co. al zeiden: blijf thuis! Blijf binnen! Houd afstand! Stay safe! Anderhalve meter! en niet te vergeten: was je handen! En in de tussentijd? Testen, testen, testen! Dan krijgt straks iedereen een coronapaspoort.
Nederland gaat langzaamaan van het slot en op 1 juno mogen we weer aanschuiven bij cafés en bioscopen. Hoe moet de horeca- en cultuursector echter geld verdienen als lang niet iedereen naar binnen mag? Het zijn de grote vragen van de anderhalvemetereconomie. En hoe veilig wordt zo’n economie? Je merkt nu al dat niet iedereen zich houdt aan de anderhalvemetersamenleving. Het credo was toch ‘voor elkaar’?
Sommige ondernemers en wetenschappers vinden alle coronamaatregelen overtrokken. Het middel mag immers niet erger zijn dan de kwaal, zo vatte een bekende Amerikaan de boodschap van deze stroming samen. Toverwoorden in deze kringen zijn de intelligente open-up, of voor wie weinig met de eigen taal op heeft: een smart open-up.
Diep socialistisch
Maar goed, voorlopig zit Nederland nog even op slot en draait Rutte overuren aan crisismanagement. Bedrijven krijgen massaal coronasteun, of het nou om kleine mkb’ers gaat of om de graaiers van Booking.com. We zijn volgens Rutte immers ‘in de kern diep socialistisch’. Dan gaat het er toch heel anders aan toe in de VS, waar niet Marx, maar Godwin goede zaken doet. Ook al krijgen bedrijven er en masse gratis geld, toch is de lockdown er volgens Elon Musk ‘fascistisch’.
Zelfs de leider van het land, de ongekroonde koning Trump, staat niet achter zijn eigen beleid. ‘Liberate Minnesota’, ‘Liberate Michigan’ en ‘Liberate Virginia’, tweette hij, in een verwoede poging de voor hem ongunstige peilingen in de swing states naar zijn hand te zetten. Zelf kan hij er allemaal weinig aan doen, want ja, was het Chinese virus niet in een Chinees coronalab vervaardigd? Opponenten wijzen erop dat dit nooit is bewezen en dat Trump er eigenlijk mee probeert te zeggen: ‘Het gaat slecht in de peilingen, stem alsjeblieft op mij!’
Hoe het ook zij, die Trump weet hoe je je eigen marketing moet doen. Daar kan Hugo de Jonge nog wat van leren, met zijn op voorhand gefaalde corona-app. Maar hoe maken we Nederland zonder app corona-proof? Wachten op groepsimmuniteit was immers niet de bedoeling en in de wedloop om een vaccin moeten we het opnemen tegen de halve wereld.
‘Maar een griepje’
In ieder geval niet door ons als struisvogels te gedragen, zoals de anti-lockdown-demonstranten in Den Haag dat onlangs deden. ‘Er is niets aan de hand!’, schreeuwden ze. ‘Nederland, word wakker!’, adviseerden de gelegenheidsvirologen ons: ‘Het is maar een griepje!’ Jazeker, ja: ‘Aan de griep gaan jaarlijks ook duizenden mensen dood’. ‘Vrijheid nu’, voegden anderen eraan toe, want ‘we raken onze vrijheid kwijt’.
De protesten konden op weinig steun rekenen. ‘5G-gekkies’, werden ze genoemd. En tsja, als zelfs de complotfanaten van De Dagelijkse Standaard je ‘anti-lockdown wappies’ noemen, weet je dat je er helemaal alleen voorstaat.
Hoe graag de Haagse protestanten het ook willen, een pre-coronawereld zit er niet in. Voorlopig blijven we thuiswerken en zoomen we ons een weg door meetings heen. ‘Horen jullie mij?’, klinkt het iedere ochtend weer. We moeten ons maar bedenken: zo’n lockdown is een luxe, want arme landen kunnen het zich financieel niet permiteren. Kijk maar naar de perikelen in India!
Slechte film
Voorlopig houden we de deur nog even gesloten, want ja: ‘Dit gaat nog wel even duren’. Gelukkig hamsteren we niet meer, maar buiten is het nog immer onveilig. Je zou maar zo’n coronaspuger tegenkomen, een ware coronahufter, jawel, een coronalul. Het mag dan zijn ‘alsof we in een slechte film zijn beland’, we moeten optimistisch blijven. Daarom klappen we nog even door voor de helden in de zorg.
Dat er door de toegenomen staatsschuld de komende jaren ongetwijfel zal worden gekort op precies diezelfde sector, daar zijn de meesten anno 2020 nog niet mee bezig. Het devies is nu solidariteit uiten met de zorghelden, dat is immers goedkoper dan het trekken van de portemonnee.