1. Nederlandse studiemarktplaats verboden door Belgische universiteiten
De Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven willen het Nederlandse platform voor samenvattingen Stuvia in de ban doen. Zij noemen het platform ‘onethisch’ en vinden dat studenten het auteursrecht van docenten schenden. Op Stuvia verkopen studenten hun aantekeningen voor gemiddeld 5 euro per stuk; de startup verdient daar zelf 30 procent van. Oprichter Jaap van Nes maakt zich tegenover het Parool niet al te veel zorgen over het verbod: studenten kunnen ook onder schuilnamen een account openen. En alle ophef en heeft ook zo z’n voordelen. ‘De decaan van de universiteit in Leuven heeft alle studenten een mail gestuurd met de melding dat Stuvia verboden is. Wij vonden dat prachtig, want veel studenten hadden nog nooit van ons gehoord.’
2. Ophef over zzp-deal PostNL
Wanneer heb je een werknemer in dienst, of huur je een zelfstandige in? In de Tweede Kamer is het debat hierover losgebarsten nadat de Volkskrant zaterdag meldde dat de Belastingdienst jarenlang toestemming heeft gegeven aan PostNL om pakketbezorgers als zelfstandige ondernemers aan te merken. Daardoor bespaarde het postbedrijf van 2009 tot 2014 jaarlijks 15 miljoen euro aan belastingen en premies. De PvdA noemt de pakjesbezorgers ‘gewoon werknemers die een vast dienstverband verdienen’ en wijst erop dat de bezorgers maar 1 opdrachtgever hadden. De omstreden overeenkomst is inmiddels van tafel. In het nieuwe Sprout-magazine, dat op 18 juni verschijnt, staan we ook stil bij de opmars van de ’gig economy’.
3. Extra aandacht pesten op het werk
500.000 mensen worden in Nederland – al dan niet regelmatig – gepest op het werk. Dat zegt de stichting Pesten op de Werkvloer, een initiatief van drie ondernemers. Slachtoffers praten daar liever niet over. André Horstink, een van de ambassadeurs van de stichting doet dat wel. Hij vertelt bij RTL hoe bang en depressief hij werd door het pestgedrag van zijn collega’s. Vandaag lanceert de overheid een campagne om pesten op de werkvloer uit de taboesfeer te halen.
4. Primeur digitale incasso
Voor doorlopende en eenmalige incasso’s is geen papier meer nodig, althans als je als ondernemer bij de ING bankiert. De bank lanceert vandaag de nieuwe online dienst ‘Incassomachtigen’. Consumenten belanden na de keuze voor een incassomachtiging, net als bij iDeal, in de internetbankierenomgeving van hun bank terecht. De dienst werkt vooralsnog alleen voor iNG-klanten. Op termijn gaan ook andere banken deze betaalmethode aanbieden, verwacht ING.
5. Bedrijf koopt sociaal werk
Slim bedacht, van kantoorinrichter Ahrend: om te voldoen aan de nieuwe participatiewet, waarbij bedrijven sinds 1 januari een quotum krijgen opgelegd om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, neemt het bedrijf een sociale werkplaats over. Het gaat om de Arnhemse maker van schoolmeubelen Presikhaaf. Ook niet verkeerd: dankzij de overname worden 230 banen gered.
6. Half miljard voor Snapchat
De populariteit van Snapchat is ook onder investeerders nog lang niet geluwd. Ceo Evan Spiegel mag sinds afgelopen week 537 miljoen dollar een nieuw kapitaal bijschrijven, weet de Wall Street Journal. Dankzij de nieuwe geldronde zou de app nu 16 miljard dollar waard zijn. De 24-jarige Spiegel wist tot nu toe al 1,1 miljard dollar los te praten bij investeerders.
7. En dan dit: Vrouw dumpt zeldzame Apple 1
Een Amerikaanse vrouw heeft zonder het te beseffen een zeldzame Applecomputer uit 1976 achtergelaten in een kringloopwinkel in Silicon Valley. De Apple 1, waarvan er nog maar enkele tientallen bestaan, is inmiddels voor 200.000 dollar geveild. Als de vrouw zich meldt dan ligt er voor haar een cheque te wachten met de helft van die opbrengst.
Tot zover de Sprout update van maandag 1 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag
Word lid van het ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen álles:
- 6 x per jaar Sprout Magazine
- 10 x per jaar inspirerende events en visits
- Laat jouw onderneming groeien met het Sprout Netwerk
- Exclusieve aanbiedingen
- Elke dag de 7 need to knows in de mail (optioneel)
Dus meld je nu aan voor slechts 8,25 per maand!