1. Aantal tienerondernemers verdubbeld
Het aantal tienerondernemers is de laatste jaren hard gegroeid. In 2013 begonnen 4518 ondernemers van 19 jaar of jonger een eigen bedrijf, twee keer zo veel als in 2011. Dat blijkt uit KvK-cijfers die BNR heeft opgevraagd. De toename is volgens de KvK te danken aan de groeiende aandacht voor ondernemen op scholen en het feit dat je met bijvoorbeeld een webshop of website relatief eenvoudig de ondernemerswereld binnenstapt. En jongeren hebben vaak minder drempels, zoals een hypotheek, om een bedrijf te starten. De jongste starter van vorig jaar woont in Noord-Brabant en was 13 jaar oud toen hij of zij zich inschreef. De KvK verwacht dat het dit jaar ongeveer even veel tieners zullen starten als vorig jaar.
2. Rocket-man lanceert bloemenabonnement
Tot vorige maand was Patrick Hurenkamp (30) hoofd van de Benelux-afdeling van Rocket Internet, waarvoor hij onder meer HelloFresh en Westwing uit de grond stampte. Nu wil hij met een abonnement op bloemen een ritje naar de bloemist of het tankstation overbodig maken. En net als bij zijn vorige werkgever Rocket Internet draait alles om snel schalen: binnen twee jaar mikt hij met zijn dienst Bloomon op een abonneebestand van 100.000 boekettenafnemers. Medeoprichter van de startup is Bart Troost (30), die onder meer de online winkel van MS Mode en Sapph bouwde. Door niet met lokale bloemisten te werken kunnen de kosten worden gedrukt, zeggen de oprichters.
3. Nederlandse fitness-startup strikt Jawbone
De Nederlandse fitness-startup Fitmo, een online platform voor sportende gebruikers en persoonlijke coaches, heeft een samenwerking gesloten met de producent van een draagbare bewegings-trackers Jawbone. Het Amerikaanse bedrijf biedt de Nederlandse app nu aan naast een bekende app als Runkeeper. Zo krijgt Fitmo volgens medeoprichter Dave Roeloffs toegang tot ‘miljoenen’ gebruikers van Jawbone. Zijn startup kan de gegevens van Jawbone-gebruikers nu delen met de personal trainers die Fitmo als platform gebruiken. Die kunnen hun trainingsthema’s vervolgens met behulp van die data aanpassen. Fitmo sleepte vorige week al 1,2 miljoen financiering binnen.
4. Startup ZenPayroll gesteund door eredivisie Silicon Valley
Startup ZenPayroll is ‘on a roll’, zo lijkt het. De betalingsverwerker blijkt 20 miljoen dollar groeigeld te hebben opgehaald bij een indrukwekkende reeks investeerders, waaronder acteur-vc’s Asthon Kutcher en Jared Leto en de ceo’s van onder meer Evernote, Eventbrite, WordPress en Instagram. En niet te vergeten de oprichters van onder andere Paypal, Yahoo, Reddit, Nest, Twitter, HubSpot, en Mint. De ceo’s van Yelp, Dropbox, Yammer, en Box waren al ingestapt. ’Wanneer je een business aan het opbouwen bent voor de komende 50 jaar, dan draait het allemaal om de mensen’, zegt oprichter Joshua Reeves. De in 2011 opgerichte startup verwerkt nu voor 1,5 miljard dollar per jaar aan salarissen voor mkb’ers in de VS. Met het groeigeld moet het hele land bestreken worden en kan ZenPayroll zich ook op grote bedrijven storten.
5. Startup houdt etiketten bij voor online supermarkt
Supermarkten moeten vanaf 13 december ook online de exacte informatie van etiketten tonen, en dat blijkt geen sinecure. De startup SyndicatePlus springt in dat gat en heeft een deal gesloten met Deen.nl, schrijft het FD. De Nederlandse startup verzamelt productgegevens en houdt wijzigingen bij. Volgens oprichter Pieter van Herpen worden veel gegevens online klakkeloos gekopieerd. Daardoor komt een fout op de ene website vaak terug bij andere sites. Retailers krijgen de gegevens gratis. De leveranciers betalen een bedrag om hun productinformatie in de centrale database van SyndicatePlus te mogen zetten. Ook Google en Amazon zouden al interesse hebben getoond voor de dienst.
6. Politie sluit meer malafide webshops
Het aantal webwinkels dat wegens oplichterij wordt gesloten loopt snel op, meldt NU.nl op basis informatie van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Het aantal gesloten webwinkels is dit jaar al opgelopen tot 160 stuks. Vorig jaar hief de politie in totaal 77 malafide webwinkels op. Er wordt volgens het meldpunt ingespeeld op producten die net op de markt komen of producten die beperkt verkrijgbaar zijn, voornamelijk dure electronica als smartphones en iPads. Die producten worden vaak net iets goedkoper aangeboden dan in bonafide webwinkels.
7. En dan dit: Van betaald naar gratis dankzij overname
Als je bedrijf wordt gekocht door Google kan je betaalde programma vervolgens zomaar gratis worden weggegeven. Dat overkwam RelativeWave, de bedenkers van een app waarmee je prototypes kunt maken van apps. Zij zetten hun programma Form in de markt voor 150 dollar per stuk. Toen Google de startup deze week overnam, kostte de software nog altijd 80 dollar. Inmiddels biedt Google het programma voor nop aan, en krijgen eerdere kopers hun geld terug. Hoeveel Google op zijn beurt betaalde voor RelativeWave is niet bekend, maar gratis was het in ieder geval niet.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 21 november. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren