Startuporganisaties pleiten er al jaren voor: een fiscaal voordelige regeling om personeel te belonen in aandelen. Het wetsvoorstel ligt er, maar eind vorig jaar trok het kabinet het plan in vlak voordat de Tweede Kamer erover zou stemmen. Grote bedrijven zouden ook van de aandelenoptieregeling gebruik kunnen maken, en dat is niet de bedoeling.
Staatssecretaris Marnix van Rij wil nu alsnog haast maken met de regeling. Hij wil dat de Tweede Kamer dit jaar de wet behandelt die belastingregels versoepelt voor startups. Dan wordt uitbetaling in aandelenopties vanaf 2023 aantrekkelijker.
Op dit moment is zoiets ook al mogelijk, maar levert het belastinggedoe op. Krijg je momenteel als werknemer aandelenopties, dan moet je daar in ons land jaarlijks grote belastingsommen voor neertellen, omdat de Belastingdienst opties als salaris ziet.
Het nieuwe wetsvoorstel regelt dat een startup er straks voor kan kiezen om de belastingheffing door te schuiven naar het moment dat aandelenopties verhandelbaar worden door een investeringsronde, een verkoop of een beursgang.
Maar waarom zou je medewerkers een deel van je bedrijf willen geven? Er zijn vier grote voordelen van medewerkersaandelen.
1. Je kunt er eenvoudiger talent door aantrekken
Als startup heb je doorgaans nog niet veel kapitaal. Het wordt daardoor moeilijk om medewerkers hoge salarissen uit te keren. Geef je ze in plaats van een topsalaris een iets lagere uitkering in combinatie met aandelen, dan kan dat een interessante propositie zijn voor potentiële werknemers.
Silicon Valley-zakenman Arthur van Hoff legde al eerder aan ons uit waarom: ‘Ik kan je 5 of 10 procent van het bedrijf aanbieden als je voor me wil werken. Dat is erg aantrekkelijk voor mensen met een ondernemersgeest. Het kan immers 5 procent van de nieuwe Facebook worden. Je kunt miljardair worden. Het draait dan ook allemaal om je aandeel in het bedrijf. Salaris is belangrijk, maar op de lange termijn verdien je geld door het rendement van je aandelen, niet door je salaris.’
Zorg er wel voor dat je certificaten of opties zonder stemrecht geeft. Medewerkersaandelen zijn bedoeld als een financieel steuntje in de rug voor werknemers, maar belangrijke beslissingen moeten door het bestuur genomen worden. Medewerkers kunnen zich verenigen in een ondernemingsraad.
2. Aandelen vormen een manier om medewerkers aan je te binden
Het bijzondere van aandelen is dat je er financieel pas wat aan hebt na een grote investering of beursgang. Geef je medewerkers van het eerste uur daarom opties in je bedrijf, dan werkt het voor hen als motivatie om in ieder geval tot die tijd bij je bedrijf te werken.
Bovendien zullen ze er alles aan doen om zo’n beursgang zo succesvol mogelijk te maken. Immers: het is ook in hun directe financiële belang om de aandelen van je bedrijf zo veel mogelijk waard te laten worden.
Wees overigens wel kritisch op wie je aandelen geeft. Je wil voorkomen dat medewerkers je bedrijf alweer snel verlaten terwijl ze nog wél aandelen bezitten. Als een sollicitant bij een gesprek bijvoorbeeld laat vallen nog weleens een lange reis te willen maken, moeten de alarmbellen afgaan.
3. Je draagt erdoor bij aan ons startup-ecosysteem
Laten we nog eens teruggaan naar de woorden van Hoff. Stel dat je een medewerker 5 procent van je bedrijf weggeeft en je bedrijf wordt het nieuwe Facebook, dan kan zo’n medewerkers miljardair worden, zegt hij.
Nu vinden we 5 procent per medewerker weggeven veel te veel en zal je bedrijf waarschijnlijk geen nieuw Facebook worden, maar misschien – om maar eens een Nederlands voorbeeld te noemen – wel het nieuwe Adyen. En ja, als je nu een procentje van het bedrijf Adyen bezit, ben je binnen.
Adyen was medio juni zo’n 38 miljard euro waard op de beurs. Een procentje daarvan is 380 miljoen euro. Met dat geld kun je zelf een startup beginnen en bootstrappen. Je kunt ook investeringen doen in andere startups, zodat het ecosysteem opbloeit.
4. Het zorgt voor ietsje minder economische ongelijkheid
Naast de klimaatcrisis is de immer groeiende economische ongelijkheid hét probleem van onze tijd. Terwijl miljardairs hun vermogen ieder jaar zien stijgen, staat het besteedbaar inkomen van huishoudens al zo’n veertig jaar stil. Het gevolg? Sceptische burgers, Gele Hesjes en wie weet wat nog volgt. Nu is dat vooral een zaak voor de politiek om op te lossen, maar ook als ondernemer kun je je steentje bijdragen. Betere leiders maken immers een betere wereld, vinden wij bij MT/Sprout.
Door enthousiaste medewerkers van het eerste uur aandelen te geven, verdeel je de inkomsten bij een beursgang tussen meerdere personen buiten het team van founders. Medewerkersaandelen zorgen dus automatisch voor minder ongelijkheid en leveren zodoende een kleine bijdrage aan maatschappelijke problemen. Toch mooi meegenomen!
Lees meer over startups:
- Waarom startups falen, en nog meer opzienbarende feiten
- Bootstrappen: de ultieme checklist voor groeien zonder extern kapitaal
- Met deze 13 regels creëer je een succesvolle startup
- 7 tips om funding op te halen voor je startup