Een fotoreportage vanuit Koog aan de Zaan waar Royal Duyvis Wiener een wereldimperium uit de grond stampt.
De Zaanstreek bracht al heel wat illustere namen voort in de voedingsmiddelenindustrie. Royal Duyvis Wiener is misschien niet de bekendste, maar timmert wel hard aan de weg. Ceo Mirjam van Dijk: ‘Aan geen enkele reep chocolade ter wereld is géén machine van Duyvis Wiener te pas gekomen.’ Gestart in 1885 in Koog aan de Zaan is de producent uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van cacaoverwerkende – en chocoladeproducerende machines. Inmiddels wordt er 70 miljoen euro per jaar omgezet met 260 medewerkers in o.a. Koog aan de Zaan, het Duitse Aachen en Brazilië. Klanten zijn onder meer multinationals als Cargill en Barry Callebaut.
Compleet proces
We lopen door het Technology Center, volgens Van Dijk de visualisatie van de innovatie en oplossingen die we onze klanten kunnen bieden. Overal staan gloednieuwe machines. Naast de merknaam Duyvis Wiener staan er ook namen als Lehmann (Duitse machinebouwer, in 2010 gekocht), Thouet (ook Duits, in 2013 gekocht) en JAF Inox (Braziliaans, in 2014 gekocht). Van Dijk: 'Zo compleet als ons is niemand in de wereld. We kunnen voor elke klant een unieke combinatie van machines maken, afhankelijk van hun productieproces'.
Zuiniger branden
Bij innovatie speelt duurzaamheid zeker een rol, aldus Van Dijk. Duyvis Wiener ontwikkelde een verbrandingsrooster dat 25% minder energie verbruikt. Van Dijk: 'Ook proberen we klanten te overtuigen dat het soms beter is een nieuwe generatie machines aan te schaffen vanwege lagere energielasten en meer efficiency. Ook houdt deze sector in haar keten steeds meer rekening met de cacaoboeren'.
Grote broer had geen zin
Het bedrijf groeide in de beginjaren mee met de cacaoverwerkende industrie die langs de Zaan ontstond, een industrie waar grote broer Amsterdam geen zin in had. Op dit moment werken er in deze streek nog steeds 3.500 mensen in de cacao, van wie ongeveer 600 bij verwerkers zoals Cargill (VS) en Olam (Singapore).
Turnkey fabriek
Er werken 260 man bij het bedrijf, verspreid over de locaties in Koog aan de Zaan, Aachen, Duitsland en Tambau, Brazilië. De laatst bekende omzet is 70 miljoen euro. Daarvan komt 90 procent uit het buitenland; van Rusland en China tot aan Brazilië en de VS. Een cacaoverwerkende fabriek van 20 miljoen euro kunnen we turnkey neerzetten, zegt Van Dijk.
Peruaanse boeren
In het Technology Center is een aantal startende ondernemers aan de slag, die een machine hebben afgenomen. Zo is daar het Duitse duo Arno Wielgoss en Frauke Fischer van Peru Puro. Ze doen direct zaken met lokale cacaoboeren in Peru en bieden hen een hogere prijs voor hun waar. Hun bonenimport, die ze verwerken in een F.B. Lehmann-roaster, verkopen ze door aan chocoladefabrikanten.
Niet de noten in
Pieter Duyvis was de vierde telg uit de doopsgezinde ondernemersfamilie Duyvis. Binnen de stoom-oliefabriek Duyvis, de voorloper van de huidige borrelnotengigant, was echter geen plek voor hem. Tijdens zijn studie aan de TU Twente leerde hij Dirk Stork kennen. Samen stichtten ze in 1885, met 30.000 gulden startkapitaal, Machinefabriek P.M. Duyvis.
Focus
Sinds 2004 geeft Mirjam van Dijk leiding aan het bedrijf, dat al 7 jaar op rij is uitverkoren tot Best Managed Company. Van Dijk is het type directeur dat dicht bij haar werknemers staat. Al lopende door de diverse productiehallen maken werknemers spontaan een praatje. Ik kan iedere manager aanraden veel met servicemensen te praten, zegt ze. Daar zitten vaak de ideeën voor verbetering. Na haar aanstelling bracht ze focus aan. Er werden geen liften of bruggen meer gebouwd, maar Royal Duyvis Wiener moest wereldmarktleider in machines voor de cacao- en chocoladefabrikanten.
Log5
Log5, een toren van oventjes waar onder meer amandelen en walnoten procesgewijs in gepasteuriseerd worden, is met eigen (technologische) expertise en input van klanten ontworpen en gemaakt. Van Dijk: 'Op 2 procent van de noten zit de salmonellabacterie. We hebben al veel vraag van noten- en zadenproducenten uit de VS, omdat daar de veiligheidseisen strenger zijn geworden. De voedingsmarkt wordt voor ons een even grote markt als de andere markten. En zo is de cirkel met overbuurman Duyvis weer een beetje rond. Hun leveranciers moeten deze Log5 gaan aanschaffen'.
Fotografie: Marcel Bakker
Dit artikel is onderdeel van het dossier Made in NL. Bij MT vinden we dat Nederland trotser mag zijn op zijn maakbedrijven. Met Made in NL wil MT de kennisdeling binnen én over de sector bevorderen en maakbedrijven een podium bieden. Opdat we terecht trots zijn op de hidden champions van de maakindustrie. In deze missie wordt MT vergezeld door de volgende partners: Centraal Beheer Achmea, MBCF, NIBC, Salesforce en TNO.