Mijn praktijk biedt bijna dagelijks inspiratie voor vulling van deze ruimte. Ik signaleer ontwikkelingen in behoeften binnen arbeidsrelaties.
In de huidige arbeidsmarkt is er bijvoorbeeld behoefte de werknemer zo lang mogelijk vast te houden. Deze behoefte komt voort uit de vrees dat werknemers tegenwoordig weer snel de arbeidsovereenkomst opzeggen, de investeringen van de werkgever in die zelfde werknemer ten spijt. Er zijn elders genoeg vacatures met betere arbeidsvoorwaarden.
Een opzegging per direct komt veel voor, de gedachte is dat de werkgever toch niet zal vasthouden aan de opzegtermijn. Je hebt immers niets aan een werknemer die weg wil. Veel werkgevers denken echter niet aan de mogelijkheid om in dit geval schade te vorderen van de werknemer. Deze schade is ten minste gelijk aan het loon gedurende de opzegtermijn.
Wanneer de werknemer nog vakantiegeld en vakantiedagen tegoed heeft, kan de werkgever deze eenvoudig verrekenen met genoemde schade. Ook vergeten werkgevers vaak in geval van een ontslag op staande voet van de werknemer schade te vorderen. Deze schade is eveneens gelijk aan het loon over de opzegtermijn, maar kan deze ook overstijgen. Wanneer de werknemer zich heeft misdragen bijvoorbeeld. In plaats van ontslag op staande voet, kan een werkgever aan de rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst en schadevergoeding van de werknemer vragen wegens diens ernstige wanprestatie. Aan een werknemer die te snel opzegt of zich misdraagt, heb je niets meer. Een schadevergoeding kan dan compensatie bieden.
Marcus Draaisma is advocaat arbeidsrecht en partner bij Palthe Oberman Advocaten, arbeidsrecht specialisten.