De statutair directeur heeft een eigen belang bij fusies en overnames. Bij de fusie van ABN Amro had, zoals bekend, de voorzitter van de directie een groot financieel belang.
Er zijn ook andere problemen. Bij overname van aandelen zal de koper graag willen dat de directie nog een tijdje in functie blijft. Een deel van de koopsom van de aandelen wordt afhankelijk gesteld van de performance van de directie na de overname. Het directielid wil dan een retentiebonus, anders is hij niet meer gemotiveerd. Ook heeft de koper soms het probleem dat een directielid een change of control afspraak heeft. Zo'n afspraak houdt in dat aan het directielid een bedrag betaald moet worden bij wijziging van zijn bevoegdheid. Dat is bij overname al snel het geval. De koper moet hier rekening mee houden.
Wanneer niet de aandelen, maar de activa van een onderneming worden verkocht, gaat de directeur als werknemer vanzelf mee over naar de koper. Hij zal echter bij de koper niet automatisch statutair directeur worden. Dan moet hij eerst benoemd worden. De directeur gaat niet als werknemer mee over als de aandeelhouder vóór de overname van de activa de directeur ontslaat, tenzij het ontslag duidelijk met de overname te maken heeft. Dan geldt een opzegverbod. Door de complexe positie van de directie bij fusies en overnames, dienen de koper en verkoper van de aandelen of de activa ruim van te voren vast te stellen wie zij als directie willen en wie niet.
Marcus Draaisma is advocaat arbeidsrecht en partner Palthe Oberman Advocaten, arbeidsrecht specialisten