Op zichzelf staande informatie is vrij lastig te onthouden, onze hersenen zijn altijd op zoek naar context. Zaken onthouden we makkelijker als we in staat zijn verbanden te leggen en informatie te koppelen aan bestaande kennis.
Informatie verbinden
Dat verbinden van informatie doen onze hersenen op verschillende manieren. Onthouden wordt makkelijker als we eerst kijken naar het totaalplaatje: hoe past de nieuwe informatie in het grotere geheel? Nieuwe informatie staat nooit los, verwerken gaat makkelijker als we het koppelen aan een bredere context.
Een andere truc is om de informatie in kleine stukjes te hakken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld moeite met het onthouden van namen, vooral als de naam klanken bevat die ons weinig tot niets zeggen. Knip de informatie op in stukjes die je wél iets zeggen. In de video een aantal voorbeelden.
Meer tips voor een beter geheugen? Lees dan ook uit deze serie:
Aflevering #1: ‘We worden weer analfabeet’
Aflevering #2: Last van afleidende gedachten? Lees dan sneller
Aflevering #3: Waarom multitasking funest is voor de productiviteit
Gratis e-book Download gratis e-book Mark Tigchelaar
In het e-book ‘Snellezen voor professionals’ van Mark Tigchelaar leer je de basis van snellezen, zodat je weet hoe het werkt en hoe je dit kunt toepassen op je eigen (complexe) vakliteratuur.
lees verderMark Tigchelaar spreekt op 5 april tijdens de seminar ‘Productief en efficiënt werken’ in Amsterdam. Ook managementgoeroe David Allen is aanwezig bij de seminar als spreker over ‘laser focus’. Allen is de bedenker van de Getting Things Done-methode.