De term multitasking ken je ongetwijfeld: je voert twee of meerdere taken tegelijkertijd uit. Ben jij hier goed in? De meeste mensen denken van wel. Maar uit onderzoek blijkt dat iedereen er schrikbarend slecht in is. Probeer je meerdere taken tegelijk uit te voeren, dan duurt het vier tot tien keer langer voor de klus is geklaard. Bovendien maak je meer fouten en is het relatief veel inspannender.
Test: hoe goed ben jij in multitasking?
Onder werktijd even op LinkedIn kijken, je email checken of het berichtje op je telefoon lezen. Wat heeft dat voor effect op je werk? In deze aflevering testen we hoe goed jij bent in multitasking.
Singletasking
Wil je productiever zijn? Deel dan je tijd anders in en omarm ‘singletasking’. Voer één taak uit en ga dan pas naar de volgende. Sluit mail, LinkedIn of Facebook en zet de notificaties op je telefoon en laptop uit. Zo is de verleiding minder groot om tussendoor bijvoorbeeld ‘even snel’ je email te checken. Je werkt rustiger en krijgt meer gedaan.
Afkickverschijnselen
Ga je met singletasking aan de slag, dan is de kans groot dat je last krijgt van afkickverschijnselen. Verander je van taak, dan wordt het geluksstofje ‘dopamine’ in je hersenen aangemaakt. Dus iedere keer dat je wisselt van taak, worden je hersenen daarvoor beloond. Het advies van Mark is daarom: begin kleinschalig, dat maakt het makkelijker en prettiger. Richt je bijvoorbeeld in eerste instantie op dertig minuten singletasking per dag. Kijk hoe dat gaat, bouw het daarna stap voor stap uit.
Meer tips? Lees dan ook uit deze serie:
Aflevering #1: ‘We worden weer analfabeet’
Aflevering #2: Last van afleidende gedachten? Lees dan sneller
Gratis e-book Download gratis e-book Mark Tigchelaar
In het e-book ‘Snellezen voor professionals’ van Mark Tigchelaar leer je de basis van snellezen, zodat je weet hoe het werkt en hoe je dit kunt toepassen op je eigen (complexe) vakliteratuur.
lees verderMark Tigchelaar spreekt op 5 april tijdens de seminar ‘Effectief en efficiënt werken’ in Amsterdam. Ook managementgoeroe David Allen is aanwezig bij de seminar als spreker over ‘laser focus’. Allen is de bedenker van de Getting Things Done-methode.