In het boek ‘In het hol van de leeuw’ van voormalig ING-marketingdirecteur Jurgen Spelbos wordt Ralph Hamers omschreven als een ‘pionier’ en een ‘lone ranger’ met ‘het zeldzame vermogen om zich in twee werelden te bewegen’. Spelbos had goed contact met Ralph Hamers, met wie hij jarenlang samenwerkte bij ING. Hamers was destijds zijn directe leidinggevende, in de functie van directievoorzitter.
ING
Vanaf 1991 werkte Hamers werkte bij ING in verschillende functies. Zo was hij onder meer CEO ING Roemenië (1999), CEO ING Nederland (2005) en leidde hij ING België en Luxemburg (2011). In België was hij onder andere verantwoordelijk voor het saneren van 40 vestigingen, waarbij duizend banen verloren gingen. In 2013 trad Hamers aan als CEO van ING Group. Vanuit België kreeg hij opnieuw veel kritiek te verduren, toen in oktober 2016 bekendgemaakt werd dat ING België 3.200 banen zou schrappen de komende jaren. Ook in Nederland gaan 2.300 banen verloren. Oorzaak is de digitalisering van de bank, waar Hamers op inzet.
Hamers begon zijn carrière niet bij ING, maar startte na zijn studie econometrie en ‘operations research’ aan de Universiteit van Tilburg bij een accountantskantoor in Canada. Een jaar later keerde Hamers terug om bij ABN Amro als trainee aan de slag te gaan. Twee jaar later begon hij zijn carrière bij ING. Klanttevredenheid stond hoog in het vaandel voor Hamers, iets wat hij ook bij ING op de agenda kreeg.
In maart kwam Hamers in het nieuws vanwege een salarisverhoging van 50% die hij zou krijgen. Overrompeld door maatschappelijke en politieke verontwaardiging trok ING die verhoging een paar dagen later weer in.
Hamers zelf is vooral bezig met de toekomst van de bank. Hij maakt regelmatig tripjes naar Silicon Valley, om naar eigen zeggen te leren van bedrijven als Facebook, Apple en Google. Hamers: ‘Over twee jaar gaat ons nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost open. Ik hoop dat we daar zo’n Silicon Valley-achtig ecosysteem kunnen creëren. […] Ik wil dat onze medewerkers in contact komen met nieuwe partijen uit de fintech.’
Megaschikking
Vanochtend maakten ING en het Openbaar Ministerie (OM) voorbeurs bekend een schikking van €775 miljoen te hebben getroffen om een strafproces te vermijden. De schikking is de grootste ooit die een bedrijf in Nederland met het OM overeenkwam. De vier witwaszaken die het OM onderzocht, beschouwt het OM als ‘exemplarisch’ voor een breed falend beleid binnen de bank.
‘We zijn echt tekortgeschoten’, verklaarde ING-topman Ralph Hamers dinsdagochtend bij BNR. ‘De conclusie is helder. We hebben het niet goed gedaan, er mag veel beter worden verwacht van ons.’ De bezetting van de compliance-afdeling is inmiddels verdrievoudigd naar 450 medewerkers. Tegen een tiental medewerkers ‘van wie kon worden verwacht dat ze meer zouden doen’ tegen financiële criminaliteit door klanten, heeft de bank maatregelen genomen.
De betaalde boete laat ING ten laste komen van de winst in het derde kwartaal. De leden van de raad van bestuur van ING, waaronder bestuursvoorzitter Hamers, zien in verband met de schikking dit jaar af van hun variabele beloning.