De naam van het bedrijf – dat ‘opnieuw beginnen’ betekent in het Surinaams – komt niet geheel uit de lucht vallen: CEO Pieter van der Does had al de nodige ervaring in de online betalingsmarkt voordat hij in 2006 samen met Arnout en Joost Schuijff Adyen begon. Als CCO was hij samen met diezelfde broers Schuijff betrokken bij de oprichting van Bibit in 1997, het allereerste online betalingssysteem ter wereld. In 2002 verkocht het drietal het bedrijf voor naar verluidt honderd miljoen euro aan de Royal Bank of Scotland, die het samenvoegde met haar eigen betalingsdienst Worldpay.
Wat is Adyen? Het bedrijf is een zogenaamde payment service provider. Internetbedrijven kunnen door de dienst van Adyen te gebruiken in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard aanbieden. Ook filtert Adyen op frauduleuze transacties. Klanten zijn grote bedrijven zoals Facebook en Uber, en in Nederland onder andere winkelketens Coolblue en Rituals. In totaal worden 250 betaalmethoden verzameld, in 187 soorten valuta.
Pieter van der Does (1969) opereert net als zijn betaalverwerker het liefst op de achtergrond, schrijft Business Insider. Een paar leuke weetjes: Van der Does is afgestudeerd econoom en werd geboren in Amstelveen. Hij heeft bergbeklimmen als hobby. ‘Je leert er zo veel van als je op je eigen krachten bent aangewezen en vooral hoe je met je zwakheden tegenover de machtige natuur moet leren omgaan’, zei hij in 2014 tegenover Intermediair. Zijn volledige naam luidt Jonkheer Pieter Willem van der Does. Hij behoort namelijk tot het adellijke geslacht Van der Does, dat teruggaat tot 1815, weet Business Insider.
Snelst groeiende bedrijf
Twaalf jaar geleden betrad Adyen de markt met succes: de eerste grote partner was Groupon in 2009, waarna grote spelers als Spotify, Facebook, Netflix en Airbnb volgden.
De investeringsrondes volgden elkaar snel op. 200 miljoen euro, een investering van het fonds met onder andere het geld van Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter) en Reid Hoffman (LinkedIn): het is slechts een kleine greep aan het geld dat binnengehaald werd door het bedrijf. Adyen werd al in 2014 de eerste (en enige) Nederlandse ‘unicorn’, een techbedrijf dat op papier minimaal 1 miljard dollar waard is.
Het leverde het bedrijf in datzelfde jaar de titel op voor snelst groeiende bedrijf van Nederland. In 2011 was de omzet nog 48 miljoen euro, in 2014 was dat al 150 miljoen. Het bedrijf boekte in 2017 een nettowinst van 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro. Het heeft Van der Does zelf ook geen windeieren gelegd: in de Quote 500 editie van 2017 wordt het vermogen van de oprichter geschat op 150 miljoen euro, goed voor plek 237 op de jaarlijkse rijkenlijst. Na vandaag zal hij een flinke sprong maken: hij bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen, die bij een koers van 426 euro zo’n 685 miljoen euro waard zijn.
Adyen heeft kantoren in veertien landen, maar de hoofdvestiging staat in Amsterdam. En dat blijft ook zo, als het aan Van der Does ligt. ‘Geef mij Europa maar, en Amsterdam’, zei hij tegen Intermediair. ‘In Amerika zijn ze heel goed in de perfecte voorkant bouwen. Het ziet er allemaal geweldig uit vaak, maar hier werkt het systeem beter. De niet-sexy kant van innovatie komt hier beter van de grond.’
Beursgang en krediet
Dat het beursdebuut van Adyen een succes zou worden, hadden velen wel voorzien. Toch verbaast de beurskoers nu, omdat deze zo ver boven die introductieprijs van € 240 ligt. Als het aandeel dit niveau weet vast te houden, dan hebben de begeleidende banken de waarde van Adyen zwaar onderschat. Adyen kwam vandaag ook in het nieuws omdat het kortlopende kredieten gaat verstrekken aan zijn klanten. De kredieten dienen als voorschot op de uitbetaling door creditcardmaatschappijen zoals Visa en Mastercard die tot twee weken kunnen duren. Bedrijven die hun betaling via Adyen laten lopen, krijgen zo eerder hun geld. Een risico omdat bedrijven in de tussenliggende periode failliet kunnen gaan, maar daar staan extra inkomsten tegenover door de rente die Adyen rekent voor de financiering.