Rob van Wingerden volgt Nico de Vries per 1 oktober op als ceo van bouwbedrijf BAM, dat onder druk staat. Wie is hij?
Topman Nico de Vries vertrekt per 1 oktober bij bouwbedrijf BAM. Hij wordt opgevolgd door medebestuurslid Rob van Wingerden. Dat maakte de onderneming donderdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. 'Ik heb de beslissing genomen om per 1 oktober terug te treden uit de raad van bestuur', zei De Vries in een toelichting. 'Dit geeft mijn opvolger de mogelijkheid volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de programma’s ter verbetering van de prestaties en BAM naar de volgende fase in de ontwikkeling te leiden.'
Wie is Rob van Wingerden?
Van Wingerden zit sinds 7 mei 2008 in de raad van bestuur van BAM en heeft in zijn carriere alleen maar bij het Nederlandse bouwbedrijf gewerkt. Hij ging er in 1988 aan de slag na zijn studie aan de Technische Universiteit Delft en klom door de jaren heen langzaam maar zeker op in de organisatie. Van Wingerden, die zijn MBA in 1994 voltooide, was de afgelopen jaren bijvoorbeeld directeur HBG Bouw en Vastgoed, directeur bij BAM Utiliteitsbouw en directievoorzitter van BAM Woningbouw. Eerder dit jaar was Van Wingerden op de beurs in Amsterdam om op de gong te slaan:
Duurzame voorvechter bij BAM
De topman wordt, samen met BAM-collega Pieter Hameetman, gezien als een van de duurzame voorvechters binnen de Nederlandse bouwwereld. In een interview zei hij daarover: 'Duurzaamheid is nu echt een noodzaak geworden. We komen met steeds meer mensen op deze planeet, die mensen willen allemaal een stuk welvaart: dat heeft onmiskenbaar gevolgen. Die situatie wordt steeds kwetsbaarder en vanuit die optiek gaat de urgentie van duurzaamheid niet meer weg. Die wordt alleen maar groter. Elementaire grondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder. En wanneer het om de portemonnee gaat is iedereen snel bij de les. Daar komt bij dat we op dit moment ook over de tools beschikken om het waar te maken. Neem het virtueel bouwen waarmee we veel beter de verschillende disciplines aan elkaar kunnen koppelen: dat stelt ons in staat om nieuwe wegen te bewandelen. Kortom: duurzame gebiedsontwikkeling is noodzaak én het is mogelijk. Ziedaar een mooie uitdaging.'
Ketensamenwerking in de bouw
BAM heeft zich onder invloed van Van Wingerden aangesloten bij het programma Gebieden Energie Neutraal (GEN), een programma dat streeft naar de ontwikkeling van energie-neutrale gebieden. BAM zit hier onder andere samen met Cofely, Eneco en TNO in. Van Wingerden gelooft in een integrale aanpak: 'De zaken van vandaag en morgen kunnen alleen worden aangepakt door zaken te combineren en in samenhang te zien'. Hij pleit echter niet voor het opleiden van generalisten, eerder dit jaar zei hij tegen Cobouw dat Nederland behoefte heeft aan specialisten die openstaan voor ontwikkelingen in andere vakgebieden. Verder hekelt hij een focus op de korte termijn. Duurzaamheid, zegt Van Wingerden, gaat namelijk per definitie over langere periodes. Voor Vernieuwing Bouw zette Van Wingerden zijn visie op duurzaamheid uitgebreid op een rij, in dit boekje. En in 2012 werd Van Wingerden geïnterviewd over zijn visie op ketensamenwerking in de bouw:
Een ander soort leiderschap
Volgens Van Wingerden vraagt de nieuwe tijd om andere structuren en een ander soort leiderschap. Het draait niet meer om hiërarchie, maar om opereren binnen netwerken, zegt hij in het eerder genoemde interview. 'Niet zo van: wie is hier de leider? In plaats daarvan gaan we van start vanuit belangen, verwachtingen, interesses en competenties. Die vierslag is essentieel.' Laterin het gesprek zegt de bestuurder dat hij het GEN-verhaal op zoveel mogelijk plekken houdt. 'Alles begint met de overtuiging dat het inderdaad anders kan.' Lees ook het interview dat Management Scope in 2012 met Van Wingerden had.
Een flinke uitdaging
Van Wingerden staat voor een flinke uitdaging als nieuwe ceo. BAM kampt met tegenvallers bij een aantal grote projecten en moest daardoor vorige maand haar eerder afgegeven winstverwachting voor dit jaar loslaten. De laatste weken stond het aandeel zwaar onder druk op de beurs in Amsterdam. In de eerste helft van het jaar draaide BAM op operationeel niveau quitte op een licht gestegen omzet van 3,4 miljard euro. Onder de streep bleef een verlies staan van 6,6 miljoen euro. Gisteren kreeg het bedrijf een flinke dreun op de beurs, nadat een analistenrapport van Kempen & Co uitlekte waarin BAM wordt omschreven als tikkende tijdbom door de grote schuldenlast.