Het is misschien verrassend, maar er bestaat niet alleen negatieve stress. Ook positieve stress is een bekend gevoel. Probeer maar eens een situatie te bedenken waarin je iets belangrijks moest doen of presteren, waarbij je zeer weinig stress ervoer. De kans is vrij klein dat je een goed voorbeeld kunt benoemen.
Pijl en boog
Theo Compernolle, breinexpert en neuropsychiater, vergelijkt de mens met een pijl en boog: hoe harder je de boog aanspant, hoe sneller de pijl het doel bereikt. Dat geldt ook voor mensen, bijvoorbeeld sporters, denkers en schrijvers. Ons brein heeft een gezonde dosis stress nodig om goed te presteren. Je brein heeft dit nodig, je lichaam heeft dit ook nodig. Het mooie van dat voorbeeld met de pijl en boog, vindt Compernolle, is dat je er drie adviezen uit kunt halen om gezonder en sterker door het leven te gaan.
#1 Controleer de kwaliteit
Wanneer je de boog aanspant, moet je rekening houden met de kwaliteit van de boog. Zo voorkom je dat je de boog overspant of breekt. Oftewel: zorg ervoor dat je niet non-stop doorgaat en ook goed voor jezelf blijft zorgen. Ook als manager is dit van groot belang: om de stress van jouw werknemers te managen, moet je in de eerste plaats zorgen dat jouw eigen stress niet de spuigaten uitloopt.
#2 Gezonde stress = interval stress
Het is dan ook raadzaam om de boog na elk gebruik te ontspannen. Je kunt een pijl en boog ook niet eindeloos gebruiken: de boog verliest zijn elasticiteit wanneer je de boog opgespannen laat staan. Je moet regelmatig ontspannen. Sporters kennen dit fenomeen heel goed. Wil je gezonde en sterke spieren, dan is een intervaltraining het meest effectief. Dat geldt niet alleen voor je hart en je spieren, maar ook voor je brein. Dus onthoud: gezonde stress is interval stress. De stress die je ziek maakt? Dat is chronische stress. Oftewel: stress zonder interval. Dat kan een vorm van stress zijn die van een veel lager niveau is dan wat je eigenlijk aankunt, legt Compernolle uit. Maar doordat het constante stress is waar nooit een moment van rust tussendoor komt, is dit de vorm van stress waar je uiteindelijk aan onderdoor gaat.
#3 Verbeter je veerkracht
Je kunt de veerkracht van jou als mens verbeteren. Dat is anders dan met een boog. De kwaliteit van de boog is de boog. Maar als mens kun je heel veel dingen doen om de kwaliteit van je boog te verbeteren.
Het begint bij balans
Volgens Compernolle is er dan ook nog nooit iemand in de problemen geraakt door het ervaren van te hoge werkdruk of door te veel te werken. Het gaat volgens de breinexpert allemaal om de juiste stressbalans. Dit is de balans tussen de eisen die aan je gestelt worden en de middelen die je hebt om dat voor elkaar te krijgen. Zolang je dit goed in de gaten houdt, is er niets aan de hand.
Seminar 24 uur met Theo Compernolle: Zonder stress geen succes!
Intervalstress is gezond en bevordert zelfs je veerkracht. Dat geldt niet voor chronische stress. Waar ligt de grens?’ Dr. Theo Compernolle geeft je de antwoorden.
lees verder